Nauka

Naučnici otkrili kako spriječiti razvoj raka, Alchajmerove bolesti i srčanih oboljenja

Istraživači startap kompanije „Ambrozija“ saopštili su da transfuzija krvi mladih ljudi starijim pacijentima smanjuje rizik od razvoja raka, Alchajmerove bolesti i srčanih oboljenja.

Nju sajentist“ prenosi da su naučnici izveli ove zaključke na osnovu istraživanja biomarkera ovih bolesti kod 70 dobrovoljaca starosti 35 godina. Učesnicima istraživanja davali su krvnu plazmu mladih uzrasta 16-25 godina.

Prema rečima osnivača startapa Džesija Karmazina, istraživači su kod pacijenata primetili pad biomarkera koji govore o mogućnosti razvijanja raka. Kod volontera se takođe smanjivao nivo holesterola.

Kod nekih starijih pacijenata sa Alchajmerovom bolešću takođe su primećena poboljšanja: 55-godišnjem volonteru sa ovom bolešću nakon primene tretmana lekari su ponovo dozvolili da vozi automobil.

Navodi se i da je Karmazinovo istraživanje podvrgnuto kritici. U mnogim slučajevima pozitivan rezultat može se pripisati placebo efektu, kada se pacijent oseća bolje zahvaljujući samoubeđivanju,prenosi Krstarica


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh