Nauka

Depresija je lako uočljiva na Instagramu, vaše je samo da postavite sliku

Reci mi kakve slike postavljaš i reći ću ti ko si.

Instagram - Vrucevijesti.com

Nije nikakva tajna da statusi i slike koje objavljujemo na internetu otkrivaju mnogo o nama i našoj ličnosti, ali stvari postaju zanimljivije kada ih analizira algoritam. Naučnici sa univerziteta Harvard i Vermont kreirali su kompleksan softver koji može da otkrije znake depresije na osnovu slika koje postavljamo na Instagramu, piše “Red info portal“.

Zahvaljujući mnoštvu tehnika mašinskog učenja, sposobnosti učenja mašina na osnovu spoljašnih uticaja kao što to rade ljudi, algoritam procijenjuje psihičko stanje jedne osobe analizirajući boje, lice, kao i podatke o fotografiji koju su postavili na svoj profil. Najbolje od svega je to da algoritam stvarno funkcioniše. Prema istraživanju, algoritam je nakon analize 43 950 slika 166 različitih korisnika, mogao da prepozna depresiju u 70% slučajeva, otkrivajući čak i one koji nisu ni znali da su depresivni.

Treba napomenuti, kao što bi uradio i svaki ozbiljan naučnik, da čak i oni koji su vodili ovo istraživanje pozivaju na oprez. Njihov sistem ne može postaviti krajnju dijagnozu automatskim putem, niti obavijestiti korisnika da ode na pregled.

Nije teško zamisliti budućnost u kojoj će naši elektronski uređaji biti pomalo i psihološki. Već danas aplikacije za brojanje kalorija, koraka i otkucaja srca na našem pametnom telefonu i satu u ulozi ličnog trenera, nutricioniste ili lekara pomažu nam da živimo bolje. Ko zna, možda nas uskoro neće samo podsjećati da je vrijeme za trčanje kada se izležavamo u krevetu, već će moći i da nas oraspolože.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh