Nauka

Bolesno srce je poklon od oca, a bore od majke

Postoji još nekoliko bitnih stvari koje nasljeđujemo isključivo od oca, dok u nekim slučajevima, pogled na majku može biti pogled na naše zdravlje u budućnosti

Ljudski geni - Blogspot.com

Činjenica je da geni ne utječu samo na boju očiju ili građu tijela, već od nje zavisi i koliko smo spremni na rizik, kao i u kojoj pozi obično spavamo. Naslijedili smo gene oba roditelja, ali ako otac ima dominantne osobine, one su vjerovatno postale i naše.

Genetske karakteristike koje djeca nasljeđuju od ooca

1. Bolesti srca – prema istraživanjima koje su sproveli naučnici na Univerzitetu Lester, muškarci nosioci određenog tipa hromozoma imaju skoro 50posto veću vjerovatnoću da ćee patiti od bolesti koje pogađaju koronarne arterije. Pod određenim okolnostima, ova osobina se prenosi na sinove.

2. Mentalne smetnje – među mentalnim poremećajima koji se prenose sa muškarca na dijete su shizofrenija i ADHD. Kako otac stari, rizik se povećava jer se DNK muškarca mijenja tokom godina. Što se tiče žena, njihov DNK se ne mijenja.

3. Krivi zubi – očevi geni su glavni za zube i oblik vilice i više utiču na kvalitet i oblik zuba od majčinih. Od oca dijete može naslediti ne samo krive, već i slabe zube sklone kvarenju.

4. Problemi sa neplodnošću – naučnici tvrde da nizak kvalitet sperme može biti genetski problem. Ako je dijete rođeno poslije vještačke oplodnje, onda je velika vjerovatnoća da će i samo patiti od neplodnosti.

5. Spol djeteta – muški geni određuju spol nerođenog deteta. Predviđanje se može napraviti pregledom porodičnog stabla oca.

6. Boja očiju – crte lica i boja očiju će vjerovatno biti isti kao i kod oca.

7. Rast (visina) djeteta u velikoj meri zavisi od očevih gena. Visoki očevi obično imaju visoku djecu.

Malo o inteligenciji

1. Intelekt se ne prenosi sa oca na sina. To jest, ako je otac genije, onda njegov sin neće 100 posto naslijediti ove gene.

2. Ako je otac budala, dijete to ne mora biti. Čak i mentalno retardirani očevi mogu imati vrlo inteligentnu djecu. To se ne nasleđuje i priroda je ponovo savršeno uredila stvari.

3. Intelekt od oca može naslijediti kćerka i to samo polovinu.

4. Muškarac može naslijediti intelekt samo od svoje majke, koji je ona, pak, naslijedila od svog oca.

5. Kćerka genija će biti tačno 50 posto pametna kao njen otac, ali njen sin će moguće biti genijalac.

Zaključak za muškarce

Da biste prognozirali koliko će vam sin biti pametan, gledajte u oca njegove majke.

Vaša kćerka će naslijediti polovinu vaše pameti, ali i pola vaše gluposti. Njen sin će naslijediti vaš intelekt u potpunosti.

Zaključak za žene

Um vašeg sina je kopija vašeg oca. Vaša kćerka će po odgoju biti kao vi, ali će imati um svog oca. Njeni sinovi će biti mentalne kopije vašeg muža.

Šta o vašem zdravlju govori ono što ste naslijedili od majke

U nekim slučajevima, ističu stručnjaci, pogled na majku može biti pogled na vas u budućnosti.

– Zdravlje vaše majke često može biti svojevrsna kristalna kugla za ono što možemo i sami očekivati, kaže Pamela Peeke, profesorica na Univerzitetu Merilend i autorica knjige “Body for Life for Women”.

Ali nisu samo geni ono što utiče na nas, jer veliku ulogu imaju i naše svakodnevne navike. Evo koji genetski faktori utiču na nas.

Oblik tijela

Imate salo oko stomaka koje vas užasno živcira i ne možete ga se nikako riješiti? Za to možete okriviti svoju mamu. Studije su pokazale da je vrlo često ovakva tjelesna građa naslijeđena od majki. Osim što ne izgleda lijepo, nosi rizike od bolesti srca i dijabetesa.

Mama vam se bavila plivanjem ili tenisom?

Vi ste onda pravo sretna osoba. Naime, upravo kardiorespiraciona izdržljivost i opšta dobra forma koju imamo snažno su genetski uslovljeni. Stoga su velike šanse da ste od majke naslijedili snagu, izdržljivost i fleksibilnost – ili njihov nedostatak.

Stanje kože

1. Ako vas i u tridesetim progone akne, za to možete okriviti majku. Osobe koje imaju problema sa aknama obično imaju masnu kažu, što se nasljeđuje od majke.

Utješno je to da osobe koje imaju masnu kožu izgledaju mlađe, jer masnija koža sporije dobija bore.

2. Osobe sa svjetlijom kosom i plavim očima, pokazala su neka istraživanja, brže dobijaju bore. Njihova je koža tanja i ima manje melanina, pa brže stare.

Mentalno zdravlje

Istraživanja su pokazala da ako vaša majka pati od depresije, imate dvostruko ili trostruko povećani rizik od razvoja istog stanja.

Plodnost

Samo zato što je mama rodila vašeg brata ili sestru u 44. godini, to ne garantuje da ćete i vi moći isto. Ipak, postoje naučno utemeljeni dokazi o tome da su godine u kojima je majka prolazila kroz menopauzu najčešće nasljedne, te kćerkama to može dati naznake i o njihovoj plodnosti.

Takođe su studije pokazale da sklonost spontanim pobačajima može biti uslovljena majčinim genima.

Zglobovi

Ukoliko je vaša majka imala problema sa osteoartritisom, odnosno degenerativnom bolešću zglobova, postoji 40-70 posto mogućnosti da je i sami naslijedite. Nerijetko je osteoartritis ruku povezan s poslom, ali ukoliko ga imate i u koljenima i kukovima, postoji velika vjerovatnoća da je to genetski uslovljeno,prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh