Nauka

NASA UPOZORAVA: “Asteroidi su mnogo veća prijetnja nego što smo mislili! Čovječanstvo bi trebalo da se pripremi za smrtonosni udar!”

NASA je priznala da su asteroidi daleko veća prijetnja Zemlji nego što se mislilo i to nakon studije koja pokazuje da je smrtonosne svemirske stijene teže uništiti nego što se očekivalo.

Ilustracija udara asteroida - Nezavisne.com

Asteroidi su tvrđi nego što smo mislili i zahtjevaju više energije da bi bili potpuno razbijeni.

Ovo je zaključak nove studije Univerziteta Džons Hopkins, koja kombinuje najnovije analize strukture stijena i novo kompjutersko modeliranje simulirajući sudare asteroida.

Filmovi kao što je “Armagedon” popularizovali su teoriju da asteroid na apokaliptičnoj putanji prema Zemlji može biti uništen prije nego što udari u u Zemlju.

Nekada smo vjerovali da što je objekat veći, lakše će se slomiti, jer je veća vjerovatnoća da se većim objektima pronađu mane. Naši nalazi, međutim, pokazuju da su asteroidi jači nego što smo mislili i da je potrebno više energije da bi se potpuno razbili“, rekao je Čarls El Mir sa Univerziteta Džon Hopkins, piše “Kurir“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh