Nauka

Na bijelom balu, jedini u crnom: Da li je ovo najusamljeniji pingvin na planeti

Izgleda da je ovo bio dobar mjesec za emo životinje. Nakon što je u Keniji fotografisan rijedak crni panter, pojavio se video na kom je snimljen potpuno crn, carski pingvin.

Crni pingvin - Screesnhot/YouTube

Oko kamere BBC ekipe, koja radi na serijalu o svetu divljih životinja – Dynasties, otkrilo je pingvina sa crnim trbuhom, koji podsjeća na buntovnika obučenog u crno na zabavi gdje su svi obučeni u bijelo, piše “National geographic“.

Srećom, crna boja nikada ne izlazi iz mode, pa ovaj pingvin svakako nije došao neadekvatno obučen. Kao i nedavno otkriven crni leopard i ovaj pingvin ima retku genetsku mutaciju – melanizam, što je uzrok crne obojenosti kože, krzna ili perja. Visoka koncentracija melanina je suprotna pojava od albinizma, koji je posljedica manjka pigmenta.

Carski pingvini su najviša i najteža vrsta pingvina, sa oko 122cm visine i prosječne težine od 45kg. Naučnici su ih proglasili i jednom od najugroženijih vrsta, koja je pokazala teško prilagođavanje klimatskim promjenama. Možda će do kraja vijeka čitava vrsta nositi epitet rijetkosti.

U BBC-jevom snimku postavlja se i pitanje da li je ovo jedini ovakav pingvin na planeti? Dok su slučajevi djelimičnog melanizma već zabilježeni i kod drugih vrsta pingvina – adelijski, ogrličasti, žutonogi, makaronski, makvorijski – izgleda da je najčešća pojava kod kraljevskih pingvina. Nikada ranije ovako nešto nije primijećeno kod carskih pingvina, a ovu pojavu čini još specifičnijom to što je veoma teško pronaći potpuno crnog pingvina.

Biologičari smatraju da se i djelimični melanizam javlja u 1 : 250,000 slučajeva, a oskudna naučna dokumentacija o skroz crnim pingvinima potvrđuje rijetkost ove mutacije.

On ili ona bi mogla da bude usamljena jedinka svoje vrste – zaključuje se u videu.

Odrasli carski pingvini imaju crne glave i krila, siva leđa i bijele trbuhe, sa tragovima žuto-narandžaste oko vrata. Ovaj pingvn primijećen je kada se snimala epizoda o carskim pingvinima u okviru serijala Dynasties na Antarktiku. Ovaj pingvin je gotovo u potpunosti crn, osim što ima nepravilne mrlje bijele boje na grudima i krilima i trag žute boje oko vrata.

Za vrijeme snimanja primijećeno je da je jedini crn pingvin odrasla jedinka, normalno uklopljena sa ostalim pingvinima, dobro uhranjena, koja pokazuje znake traženja partnera, dok se grije zajedno sa ostalim pingvinima, skupljenim u gomilu.

Za ovog pingvina, to što se razlikuje od svoje vrste može da bude opasno zbog toga što je uočljiviji predatorima – kako na ledu, tako i dok pliva, jer dok plivaju blizu površine, pingvini se zahvaljujući bijeloj boji lako stapaju sa svjetlošću koja se prolama kroz vodu.

Dobra vijest je da je ovo pingvin koji je preživio period mladunca.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh