Nauka

Najprodavaniji sisar na svijetu: Vjerovatno nikada niste čuli za ovu životinju, a prijeti joj istrebljenje

Na teritoriji Afrike i Azije živi jedinstven sisar čijem istrebljenju prijeti agresivna upotreba u svrhu ishrane.

Pangolin - Nationalgeographic.rs

Za njegovo postojanje mnogi nikad nisu čuli, ali je na listi životinja kojima prijeti istrebljenje na samom vrhu prema izvještajima vodeće nevladine organizacije za monitoring mreže trgovine divljim životinjama – TRAFFIC, piše “National geographic“.

Neobični sisar, čija je koža prekrivena specifičnim ljuspicama, po imenu pangolin spada u najugroženiju vrstu na planeti.

Pangolini su slatki i nesvakidašnji i žive na prostoru afričkog i azijskog kontinenta. Oni su male životinje koje izgledom podsjećaju na armadila ili artičoku. Jedinstven je među sisarima po ljuspičastim tvorevinama koje mu prekrivaju spoljašnjost tijela. Iako te tvorevine nemaju primjenu u medicini, s obzirom na to da su sačinjene od keratina, isto kao i nokti kod čovjeka, predstavljaju sastavni dio tradicionalne medicine u Aziji.

1800 kutija zaleđenih dijelova pangolina, još 572 smrznuta u komadu, 61 živ u kavezima kao i 361kg njihove krljušti zaplijenjeno je 7. februara ove godine u akciji namijenjenoj razotkrivanju nelegalne trgovine pangolinima, na prostoru države Sabah na ostrvu Borneo u Maleziji. Pronađene životinje u upotrebnoj vrijednosti se procijenjuju na oko 2 miliona dolara. Ovo je najveći obim trgovine ikad prekinut zahvaljujući nadležnima.

U izjavi za IFLSCIENCE! direktorica TRAFFIC-a za jugoistočnu Aziju, Kanita Kiršanasmi ističe da je teško razotkriti lovokrađu pangolina, te je zbog toga čestitala na upornosti i uspjehu nadležnih u državi Sabah u Maleziji.

Meso pangolina koristi se kao luksuzna hrana u različitim kulturama istočne Azije. Istraživanja ukazuju na to da je tokom prethodne decenije iz divljine ukradeno preko milion jedinki pangolina, kao i to da se ne zna koliko je ovih životinja preostalo u divljini. Ovaj podatak govori o tome da se ove životinje jedu do istrebljenja.

Zbog već alarmantne opasnosti od istrebljenja ove porodice životinja 16. februar je proglašen Svjetskim danom pangolina. Na ovaj način se svijet bori protiv uništenja ugroženih životinjskih vrsta i podiže svijest o njihovom postojanju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh