Nauka

ŽENSKI MOZAK JE AKTIVNIJI OD MUŠKOG!

Razlike među polovima i njihovo utrkivanje ko je u čemu bolji, oduvijek je bilo predmet mnogih rasprava.

Mozak - Blogspot.com

Žene vjeruju da su bolje od muškaraca u mnogim stvarima, ali i pripadnici jačeg pola tvrde isto za sebe. Međutim, često se u korist žena isticao i podatak da one mogu raditi više stvari istovremeno, dok muškarcima to nikako ne polazi za rukom.

Shodno tome, istraživanje koje je vodio Danijel Amen (Daniel Amen), osnivač klinika ‘Amen’ (‘Amen Clinic’), pokazalo je da mozak žena jeste aktivniji od mozga muškaraca. To je najizraženije u dijelovima mozga kao što je prefrontalna kora, koja je povezana sa samokontrolom i rasuđivanjem, a ističe se i u dijelovima koji su usko povezani sa emocijama. Ovu činjenicu nam otkriva istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu koji se bavi porijeklom i liječenjem Alchajmera “Journal of Alzheimer̛s Disease”.

Istraživanje je uključivalo 119 zdravih dobrovoljaca i 26 683 pacijenata sa različitim psihijatrijskim dijagnozama, kao što su traumatske povrede mozga, bipolarni poremećaj, poremećaji ponašanja, šizofrenija, hiperaktivnost i poremećaj pažnje. Naučnici su analizirali 128 neuronskih zona skenirajući mozak raznim tehnikama ne bi li se vidjela moždana aktivnost svakog od ispitanika dok se odmara i dok izvršava određene zadatke.

Na osnovu mjerenja protoka krvi u određenim dijelovima mozga, poput prefrontalne kore i limbičkog sistema, posebno povezanih sa koncentracijom, samokontrolom i zonom zaduženom za emocije, ispostavilo se da je mozak žena aktivniji od mozga muškaraca. Mozak muškaraca se pokazao aktivnijim samo u zonama zaduženim za vid i koordinaciju pokreta.

Ove razlike u moždanim funkcijama bi djelimično mogle da objasne zašto su žene izloženije određenim mentalnim i neurološkim poremećajima poput depresije i Alchajmera, dok su muškarci skloniji poremećajima u ponašanju, agresiji i poremećajima pažnje.

Vjerujemo da će se ove informacije izuzetno dopasti ženama, međutim, nemojte zaboraviti da je mozak složen organ i da bolje snalaženje u određenim situacijama ne znači nužno i veću pamet, ili veću sposobnost za život jednog pola, već su te stvari individualne i zavise od mnogih faktora, piše “Red info portal“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh