Nauka

Zna se ko je uzrok… Od 1970. godine izumrlo čak 60 posto divljih životinja

Bioraznolikost na Zemlji u posljednjih nekoliko decenija prolazi kroz stalno, gotovo kataklizmičko uništenje. Od 1970. do 2014. ono je rezultiralo smanjenjem populacije divljih životinjskih vrsta za čak 60 posto, novi su podaci Svjetskoga fonda za zaštitu prirode (WWF).

Bijeli nosorog - Fokus.ba

Advertisements

Za potrebe izvještaja pod nazivom “Živi planet” (Living Planet Report), koji je WWF izradio u saradnji s Londonskim zoološkim društvom, stručnjaci su širom  svijeta pratili i prikupljali podatke o oko 4.000 različitih vrsta ptica, riba, sisara, vodozemaca i gmazova.

Direktor WWF-a Marko Lambertini je u povodu objavljivanja izvještaja kazao kako očuvanje prirode treba shvatiti u puno širem kontekstu i ne svoditi ga samo na zaštitu ugroženih životinjskih vrsta, poput panda, tigrova ili kitova, piše “Index“.

“Nema perspektive zdrave budućnosti za ljude koji žive na planeti s nestalnom i poremećenom klimom, s iscrpljenim okeanima, uništenim tlom i opustošenim šumama, na planeti gotovo u potpunosti lišenoj bioraznolikosti”, upozorio je Lambertini.

Nestanak faune evidentan je na cijeloj planeti, a neki su njeni dijelovi posebno ugroženi, poput naprimjer tropskog pojasa.

U prethodnom, desetom izvještaju “Živog planeta” evidentirano je smanjenje populacije divljih životinja za 58 posto, a u ovogodišnjem naučnici upozoravaju na to da se stanje pogoršalo i da se populacija divljih životinja smanjila za 60 posto.

U posljednje 44 godine na području Južne Amerike i Kariba zabilježeno je “zastrašujuće” smanjenje životinjske populacije od čak 89 posto, navodi se u dokumentu.

U istom je periodu nestalo oko 23 posto faune Sjeverne Amerike i Grenlanda, a na području Evrope, Sjeverne Afrike i Bliskog istoka 31 posto.

Na smanjenje bioraznolikosti danas najviše utiču pretjerano iskorištavanje Zemljinih resursa te poljoprivreda, a oba su faktora posljedice povećanih potreba i potrošnje ljudi koji je nastanjuju.

Šta pridonosi ovim problemima?

Smanjenju divlje populacije pridonose smanjenje prirodnog staništa, zagađenje i klimatske promjene. Bioraznolikost je od osnovnog značaja za zdravlje ljudi, blagostanje, prehranu i sigurnost uopšte, kao i za stabilnost ekonomskih i političkih sistema širom svijeta, navodi se u izvještaju WWF-a.

“Svijet bi trebao prihvatiti nov globalni sporazum koji će se odnositi na prirodu i ljude, na način na koji je prihvaćen dogovor o klimatskim promjenama u Parizu 2015.”, smatra Lambertini.

“Mi smo možda posljednja generacija koja može poduzeti konkretne korake i preokrenuti ovakav negativan trend. Period do 2020. godine predstavlja odlučujući trenutak u ljudskoj historiji”, navodi se u izvještaju.

Izvještaj “The Living Planet” objavljuje se svake dvije godine, a svrha mu je omogućiti pregled stanja životinjskog svijeta na Zemlji.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh