ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Nauka

Pčele-roboti budućnost poljoprivrede

Vještačka inteligencija se primjenjuje u današnjem svijetu na različite načine i u skoro svakom segmentu života.

Pčela-robot - Businessinsider.com

Naučnici vjeruju da su robo-oprašivači budućnost poljoprivrede.

Kompanija “Wallmart” podnijela je patent za autonomne, robotske pčele.

Naime, ovaj patent na specifičan način pokriva “oprašivače”. Riječ je o malim robotima koji mogu djelovati baš poput pčela, autonomno oprašujući usjeve.

Funkcionisale bi pomoću senzora i kamera, koje bi im omogućile kretanje po usjevima. Mini-letjelice su autonomne i potencijalno, tokom oprašivanja, mogu da se ponašaju kao pčele.

Kompanija “Wallmart” predstavila je nekoliko patenata, čak šest, za poljoprivredne dronove. Prema procjeni stručnjaka, uključivanje autonomnih robota u sferu poljoprivrede može smanjiti troškove i povećati efikasnost poljoprivrede.

Zainteresovanost “Wallmarta” za poljoprivredu ukazuje na to da kompanija želi da stekne veću kontrolu nad hranom koju prodaje, poboljšavajući kvalitet i smanjujući troškove.

Sa druge strane, populacija pčela je na kritičnoj tački, odnosno broj pčela se u velikoj mjeri smanjio, pa se tako oprašivanje ne može uzeti zdravo za gotovo.

Naučnici rade na istraživanju razloga i uzroka pada populacije oprašivača, piše “Businessinsider“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh