Nauka

Naučnici najavljuju kataklizmu: Pripremite se za velike poplave

Zahvaljujući istraživanju rijeke Amazon, naučnici su otkrili da će u narednih nekoliko godina poplave postati jedan od najvećih problema čovječanstva.

Poplave - Ilustarcija/Nezavisne.com

Advertisements

Koristeći 113-godišnje podatke nivoa Amazona u luci Manaus, istraživački tim s Univerziteta u Leedsu otkrio je da je u posljednjih nekoliko godina došlo do naglog povećanja nivoa vode.

Ranije je svakih 20 godina nivo vode na rijeci Amazon dostizao kritični nivo od 29 metara, piše “Eureka Alert”, prenosi “Radio Sarajevo“.

Nova istraživanja pokazuju da nivo vode na jednoj od najdužih svjetskih rijeka dostigne kritični nivo svake četiri godine.

Jedan od razloga za izlijevanje vode iz Amazona na obalu bio je atmosferski cirkulac Vokera – dio globalnog fenomena južnog oscilovanja atmosfere, vlažnosti i temperatura.

Zbog oštrog zagrijevanja u Atlanskom okeanu i hlađenja Pacifika, klima se mijenja i direktno utječe na rastući nivo vode u najvećoj rijeci južno od ekvatora.

Klimatolozi vjeruju da će nivo rijeke u narednih 20-30 godina znatno premašiti danas kritičnih 29 metara. Očekuju da se nivo poveća na 33-35 metara, a takva kataklizma, prema naučnicima, može izazvati velike poplave.

Klimatske promjene u Centralnoj i Južnoj Americi, naučnici objašnjavaju i kao primjer utjecaja globalnog zagrijavanja na čitav svijet.

Ekolozi kažu da će efekt staklene bašte izazvati ozbiljne promjene klimatskih zona, što će na dugi rok izazvati velike poplave širom svijeta.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh