ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Nauka

Vještačka inteligencija će nam omogućiti komunikaciju sa životinjama?

Fantazije o komuniciranju sa životinjama postoje odavno, a najranije od kada se doktor Dulitl prije 50 godina prvi put pojavio u Holivudu. Stručnjaci sada vjeruju da bi to konačno moglo da postane stvarnost.

Mačka - Blogspot.com

To bi moglo biti postignuto pomoću vještačke inteligencije koja bi kreirala sisteme za prevođenje. Ti sistemi bi razumijeli šta životinje “govore” i šta misle o nama.

Sistem je analizirao 70 ljudskih jezika kako bi utvrdio model po kojem bi kompjuter mogao da prevodi ono o čemu se govori, a da ne poznaje jezik koji tumači, prenosi “Informer“.

Aza Raskin, kreator opcija i softvera koji se koriste širom svijeta, i Brit Selvitel, jedan od osnivača Twitter-a, sada pokušavaju da isti takav model primjene na tumačenje jezika životinja.

Među prvima koji će biti “podvrgnuti” takvom modelu biće kitovi, majmuni i slonovi. Tako bi sistemu trebalo da bude dodato preko 50.000 sati audio zapisa komunikacije koja se odvija između grbavih kitova, kao i zvučni zapisi sa jednog od najpopularnijih sastajališta slonova u Kongu.

Tako će sistem moći da uporedi komunikaciju između životinja sa komunikacijom među ljudima, kao i sa jezikom ljudi, čime bi se približili modernoj AI Rosetta Stone verziji, koja bi trebalo da dekodira šta životinje “govore”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh