Nauka

Zemlji prijete vrućine nezabilježene 1,2 miliona godina

Zadržavanje temperatura na 1,5 do 2 stepena iznad predindustrijskih nivoa moglo bi da bude mnogo teže nego što se do sada mislilo, pokazala je nova studija.

No image - Haber.ba

Prema radu objavljenom u časopisu “Proceedings of the National Academy of Sciences”, čak i ako bi se sve države svijeta pridržavale Pariskog sporazuma, postoji velika opasnost da će Zemlja ući u uslove koje klimatolozi nazivaju “Zemlja staklenik“.

Autori su u studiji identifikovali deset procesa koji bi mogli da imaju efekat domina i da djeluju po principu povratne sprege tako da rast temperatura više neće zavisiti samo od ljudske emisije ugljen-dioksida.

U tu grupu spadaju otapanje leda, oslobađanje metanovih hidrata s dna okeana, slabljenje kopnenih i morskih odvoda ugljen-dioksida, porast aktivnosti bakterija u okeanima, odumiranje amazonskih prašuma, smanjenje snježnog pokrivača na sjevernoj hemisferi, nestanak arktičkog leda u ljetnim mjesecima, ali i smanjenje antarktičkih morskih i kopnenih ledenih ploča.

Na primjer, otapanje leda iz zemlje oslobodit će velike količine metana, koji je mnogo snažniji od ugljen-dioksida.

To će jačati efekat staklenika, dalji porast temperatura i dalja otapanja. Naime, naučnici predviđaju da će okeani, koji trenutno apsorbuju i toplotu i ugljen-dioksid i djeluju kao njihovi odvodi i skladišta, u jednom trenutku naglo početi da oslobađaju ugljen-dioksid.

Prema novoj studiji, to bi moglo da počne da se događa već pri temperaturama od oko 2 stepena višim od predindustrijskih. Autori predviđaju da bi temperature s vremenom mogle da se stabilizuju na globalnom prosjeku koji bi bio od 4 do 5 stepeni viši od predindustrijskog, dok bi nivoi mora mogli da narastu za oko 10 do 60 metara.

Prelaženje praga vodilo bi prema mnogo višim prosječnim temperaturama od bilo kojih međuglacijalnih u posljednjih 1,2 miliona godina. Ako se prekorači prag, dobijena putanja vjerovatno bi uzrokovala ozbiljne poremećaje ekosistema, društva i ekonomija. Potrebna je kolektivna ljudska akcija da se Zemljini sastavi usmjere daleko od potencijalnog praga i stabilizuju. Takva akcija podrazumijeva upravljanje biosferom, klimom i društvima“, upozoravaju autori, a prenosi “Index“.

Neki stručnjaci predviđaju da bi u svijetu toplijem oko 4 stepena mogla da živi oko desetina današnjeg broja stanovnika.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh