Nauka

Mars najbliži Zemlji: Moguće ga je vidjeti golim okom

30. i 31. jula Mars i naša Planeta su najbliže od 2003. godine. 2003. godine Mars je bio najbliži zemlji u posljednjih 60.000 godina. Udaljenost Crvene planete jučer i danas je skoro 48 miliona kilometara.

Planeta Mars - Atma.hr

Advertisements

Naučnici navode da ga je moguće vidjeti i golim okom kao veoma sjajnu crvenu zvijezdu. Naime, u večernjim sati on se nalazi na istoku, a prije zalaska sunca moguće ga je vidjeti na zapadu, piše “Radio Sarajevo“.

Odgovor za sve one koji su kroz teleskop primjetili da je nemoguće dobiti čistu sliku, su pješčane oluje koje se na ovoj planeti dešavaju kada je najbliža Suncu. Pješčane oluje na Marsu su najjače u septembru, ali počnu nekoliko mjeseci prije, tako da one stvaraju mutnu sliku svima onima koji ga gledaju kroz teleskop.

Zemlja prolazi između Marsa i Sunca svake godine, ali se datumi mijenjaju. Zemlja će 16. oktobra 2020. godine naredni put proći pored Marsa, a najbliže će biti 6. oktobra. Događaj koji se dešava ova dva dana ponovit će se 1. decembra 2022. godine. Naučnici poručuju da svi koji imaju priliku uživaju u ovom događaju, jer se neće još dugo desiti.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh