Nauka

Život na Marsu nastao mnogo prije nego na Zemlji?

Ubrzo nakon nastanka Sunčevog sistema formirala se i čvrsta kora Marsa, pokazalo je najnovije istraživanje u kojem se pretpostavlja da su se uslovi za nastanak života pojavili na Crvenoj planeti veoma rano.

Mars - Avaz.ba

Advertisements

Da bi na planeti mogla da postoji voda u tečnom stanju, potrebna je čvrsta površina, dakle kora.

Naši rezultati pokazuju da su na Marsu mogli da postoje okeani i život mnogo prije nego na Zemlji – rekao je za “AFP” Martin Bizaro iz Danskog prirodnjačkog muzeja u Kopenhagenu, koautor istraživanja koje je objavljeno u časopisu “Nature”.

Marsovo “rano djetinjstvo” otkriveno je zahvaljujući analizi njegovog metorita NWA 7034, koji je pronađen u pustinji Sahari, a koji je nazvan “Crna ljepotica“.

Iz sitnog uzorka tog metorita izdvojeno je sedam dragocijenih zrna cirkona, čvrstog minerala koji je preživio različite geološke procese, a zatim ih je analizirala grupa naučnika koja je utvrdila vrijeme njihove kristalizacije.

Iz toga smo zaključili da se površina Marsa veoma brzo kristalizirala: već 20 miliona godina nakon Sunčevog sistema – koji je nastao prije 4.567 milijarde godina – Mars je imao čvrstu koru koja je bila pogodna za nastanak okeana i života – rekao je Bizaro.

Ovi rezultati se umnogome razlikuju od “postojećih modela po kojima je solidifikacija planeta trajala 100 miliona godina“.

Ovi novi podaci znatno proširuju vremenski okvir u kojem je moglo biti života na Marsu – zaključio je, prenosi “B92“.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh