Nauka

Naučnici napravili pravi eliksir mladosti, svijet u šoku!

Kažu da je njihov cilj da imaju čovjeka od 130 godina, sa umom i tijelom 22-godišnjaka.

Laboratorijska analiza - Nezavisne.com

Advertisements

Laboratorija “Renuvenate Bio”, osnovana pri univerzitetu Harvard, započela je eksperimente na psima, tvrdeći da može da podmladi ove životinje. Njihova ranija istraživanja u kojima su koristili jednostavne organizme poput crva i muha, pokazala su da povećanje gena, odnosno dodavanje novih DNK molekula u organizam, udvostručava trajanje života. Kažu da je njihov cilj da imaju čovjeka od 130 godina, sa umom i tijelom 22-godišnjaka.

Džordž Čerč, koji je suosnivač ove kontroverzne laboratorije, kaže da će se i sam prijaviti za testiranje ako se eksperimenti na psima pokažu uspješnim. Čerč je još 2015. godine pokušao da podmladi miševe koristeći gensku terapiju. Samo nekoliko sedmica nakon davanja “magičnog lijeka” Rapamicina, studija je pokazala poboljšanu funkcionalnost srca miševa.

Rapamicin, poznat i kao “eliksir života”, zapravo je bakterijski nusproizvod pronađen na tlu Uskršnjeg ostrva. Ovaj lijek je već našao primjenu kod pacijenata nakon transplantacije organa jer spriječava odbacivanje organa tako što suzbija imuni odgovor. On djeluje i protiv zapaljenskih bolesti, koje su zapravo u osnovi svih srčanih i kanceroznih oboljenja, Alchajmerove i drugih staračkih bolesti.

Čerč tvrdi da će terapija podmlađivanja biti uspješna i profitabilna čak i ako se pokaže da djeluje samo na pse, ali ne i na ljude. Osim što su to organizmi bliski čovjeku, dozvole za eksperimentisanje na psima mnogo se lakše dobijaju, a rezultati će zapravo plaćati komplikovanija testiranja na ljudima. Ova laboratorija je već dobila novac od Jedinice za specijalne operacije iz SAD-a, koja želi da “pojača” postojeće vojne pse, piše “Fokuzz“.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh