Nauka

Klimatske promjene – Satelitske snimke otkrile gdje Zemlja "puca po šavovima"

Nove radarske snimke satelita Evropske svemirske agencije "Envisata" u duginim su bojama zabilježile područje u kome se Zemlja raspada.

No image - Haber.ba


Satelitske snimke Zemlje (Foto: ESA)

Na fotografiji se vidi dio rasjeda Albertina, ogranka istočnoafričkog rasjeda u kome se Somalijska tektonska ploča udaljava od ostatka kontinenta i stvara udolinu zapanjujuće bioraznolikosti.

Napuklina se proteže od jezera George u gornjem desnom uglu prema ekvatoru koji prolazi kroz sredinu slike. Ovo močvarno područje posuto brojnim jezerima od kojih su neka smještena u udubinama nastalim udarima asteroida u vulkanske naslage, zaštićeno je Ramsarskom međunarodnom konvencijom.

Vode jezera George teku kanalom Kazinga koji je poznat po velikoj populaciji vodenkonja i nilskih krokodila da bi se na drugom kraju ulijevale u jezero Edvard.

Boje dvaju jezera i kanala ukazuju na promjene između nivoa voda.

Na vrhu snimke vidi se podnožje planina Rwenzori na granici između Ugande i Demokratske republike Kongo. Njegov najviši vrhunac je visok 5.100 m, a masiv je sjedište brojnih ledenjaka, slapova i jezera. Nažalost, klimatske promjene ozbiljno ugrožavaju glečere, a time i vegetaciju i bioraznolikost ovih krajeva.

Južno od planina područja označena svijetlo ružičastom, ljubičastom i zelenom bojom otkrivaju gdje su se tokom tri radarska snimanja dogodile promjene u vegetaciji. Jasno se vide oštre granice krajeva u kojima prestaju poljoprivredne aktivnosti i počinje zaštićeno područje.

(tportal)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh