ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Nauka

UPOZORENJE SLAVNOG BIOLOGA: “Čovječanstvu u narednih nekoliko decenija prijeti gotovo sigurna propast”

Prije pedeset godina kontroverzna knjiga “Populaciona bomba” pokrenula je debatu o negativnom uticaju prenapučenosti na život na Zemlji. Njen autor, biolog Paul Ehrlich, danas upozorava da će nas prenapučenost i pretjerano konzumiranje resursa uskoro gurnuti našu planetu preko ruba litice, prenosi “Guardian”.

No image - Haber.ba

Prema Ehrlichu, čovječanstvu u narednih nekoliko decenija prijeti “gotovo sigurna” propast jer je uništilo prirodni svijet koji održava život na Zemlji, piše “Index“…

Ehrlich smatra da je optimalan broj stanovnika na Zemlji manji od dvije milijarde, što je 5,6 milijardi manje od trenutnog broja ljudi. Napominje da je za čovječanstvo od klimatskih promjena opasnije hemijsko zagađenje planete sintetičkim hemikalijama. Ehrlich smatra da nam je, ako želimo smanjiti pretjeranu potrošnju resursa, potrebna do sada neviđena preraspodjela bogatstva u svijetu. Međutm, ne smatra da će bogataši koji upravljaju svijetom i koji se svake godine sastaju u Davosu na to pristati.

Pokrenuli smo šesto veliko izumiranje

Ehrlich danas priznaje da su mnoge pojedinosti u njegovoj najpoznatijoj knjizi bile netačne, ali još uvijek smatra da je ona u suštini tačna.

“Rast populacije i pretjerana potrošnja po stanovniku gurnut će civilizaciju preko ruba – danas su milijarde gladne ili im nedostaje mikronutrijenata, a klimatski poremećaji ubijaju ljude”, kaže Ehrlich.

“Rizik će se samo povećavati dok god stalni rast bude cilj ekonomskih i političkih sistema”, kaže Ehrlich.

Smatra da okoliš uništava kombinacija visokog broja stanovnika i pretjerana potrošnja resursa od strane najbogatijih. Prema istraživanju koje su Ehrlich i saradnici proveli prošle godine, nalazimo se usred šestog velikog izumiranja bioraznolikosti u historiji Zemlje.

Prava žena i kontracepcija prvi su korak prema spasu čovječanstva

“Kako bismo spasili civilizaciju od kolapsa, za početak trebamo svima pružiti pristup modernim kontracepcionim sredstvima i pobačaju te ženama dati jednaka prava, plaću i mogućnosti kao i muškarcima”, smatra Ehrlich.

“Nadam se da bi to dovelo do dovoljno niske ukupne stope rodnosti da bi za tim uslijedio potrebni pad broja stanovnika. Međutim, za humano smanjenje sveukupne populacije na održivi nivo bit će potrebno mnogo vremena”, kaže Ehrlich.

Procjenjuje da je optimalan broj stanovnika na Zemlji između 1,5 i dvije milijarde ljudi, ali taj će se broj smanjivati što duže budemo nastavili s trenutnim načinom života. Posebno ga brine hemijsko zagađenje svijeta te napominje da otrovi dokazano smanjuju inteligenciju djece.

“Prvi empirijski dokazi da zaglupljujemo homo sapiensa bile su republikanske debate tokom američkih predsjedničkih izbora 2016. godine”, šali se Ehrlich.

“Na drugu ruku, toksično zagađenje moglo bi riješiti problem prenapučenosti, jer se broj spermatozoida sve više srozava”, dodaje u istom crnohumornom štihu.

Borba protiv rasizma

Ehrlich je još uvijek ponosan na svoju knjigu, koju je napisao sa svojom ženom Anne, jer smatra da je ona bila začetak globalne debate o uticaju rastućeg broja stanovnika na našu planetu.

“Nijedan naučnik nema potpuno iste stavove nakon pola vijeka novih iskustava”, dodaje. Smatra da su najveće slabosti knjige to što nije dovoljnom jačinom zagovarala ženska prava te borbu protiv rasizma.

“Prevelik broj bogataša u svijetu je jedna od najvećih prijetnji ljudskoj budućnosti, a kulturna i genetska raznolikost su veliki ljudski resursi”, napominje Ehrlich.

Ehrlich žali zbog toga što je knjiga nekima dala povoda za rasističke stavove po pitanju kontrole populacije. Sam Ehrlich veliki je aktivista za rasnu jednakost, a u 1950-im godinama učestvovao je kao organizator u protestima za prava crnaca u Americi.

“Ne možete dopustiti da vas to što bi neupućeni mogli vaše ideje interpretirati kao rasističke spriječi da iskreno progovarate o ključnim problemima”, zaključuje Ehrlich za “Guardian”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh