ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Nauka

ALARMANTNO! Na Zemlji je sve manje životinja, biljaka i pijaće vode

Planeta Zemlja gubi biljke, životinje i pijaću vodu dramatičnom brzinom, zaključak je četiri naučna izvještaja UN o biodiverzitetu.

Polarni medvjed - Informer.rs

Naučnici koji se sastaju u Kolumbiji su danas izdali izvještaje o stanju biljnog i životinjskog svijeta za američki kontinent, Evropu i centralnu Aziju, Afriku i azijsko-pacifički region, prenosi “Beta”…

Nakon tri godine istraživanja, zaključak je da stvari nigdje ne stoje dobro.

Predsjednik istraživačkog tima Robert Votson rekao je da rad nije bio posvećen samo živim bićima, već i kako Zemlju održati nastanjivom za ljude, jer se naša vrsta oslanja na biodiverzitet za hranu, pijaću vodu i javno zdravlje.

“Trenutno stanje podriva blagostanje širom planete, i dugoročno nam prijeti u pogledu hrane i vode”, naveo je Votson u intervjuu.

Prema njegovim riječima, ono što se dešava je nusprodukt sve bogatijeg i sve naseljenijeg svijeta.

“Ljudima treba više hrane, više vode, više energije i više zemlje, a način na koji je društvo to pokušalo da ostvari se odrazio na biodiverzitet”, naveo je naučnik.

“Važna staništa su podijeljena, strane vrste su preplavile mnoga mjesta, hemikalije štete biljkama i životinjama, močvare i mangrovi koji uklanjaju zagađenje nestaju, a u morima i okeanima se lovi previše ribe”, tvrdi Votson.

Kako je rekao, ljudski izazvane klimatske promene i globalno zagrijavanje će uskoro pogoditi biodiverzitet kao svi drugi problemi zajedno.

Izvještaji predviđaju da će, ako se trenutni trendovi nastave, na američkom kontinentu do 2050. biti 15 posto manje biljaka i životinja nego što ih je sada, u Aziji do 2048. više neće biti ribe za komercijalni ribolov, Afrika bi do 2100. mogla da izgubi polovinu nekih vrsta ptica i sisara, a da je više od četvrtine vrsta koje žive samo u Evropi ugroženo.

Votson kaže da su izgledi sumorni ako se društvo ne promijeni, ali da je to moguće.

“Nekim vrstama prijeti izumiranje. Drugih je sve manje. To će biti usamljenije mjesto u odnosu na današnji prirodni svijet. To je moralno pitanje. Da li ljudi imaju pravo da ih dovedu do izumiranja?“, naveo je on.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh