Nauka

Lebde u atmosferi – Jupiter i Saturn puni dijamanata!

Jupiter i Satun izgleda da su puni dijamanata, kažu naučnici. Samo spoljni dijelovi ovih džinova mogu da imaju dijamante u čvrstom stanju. Bliže jezgru, temperature su tako visoke da se dragi kamen topi u kapljice.

No image - Haber.ba


Saturn (Foto: NASA)

Komadi dijamanata lebde u tečnosti vodonika i helijuma duboko u atmosferi dvije planete. Na još većim dubinama, ekstremni pritisak i temperatura mogu da istope dragi kamen, bukvalno praveći kišu tečnih dijamanata, prenio je portal “Space”.

“Novi podaci potvrdili su da dijamanti lebde u dubinama oko unutrašnjosti Saturna, a neki su toliko veliki da bi ih mogli zvati dijamantskim brijegovima”, naveli su naučnici u saopštenju.

“Dijamanti mogu da se oforme kada elementarni ugljenik, poput grafita ili čađi koje stvaraju džinovske oluje na Saturnu, padne u dubine atmosfere planete gde se rabzija u drago kamenje. Dijamanti potom se premještaju dalje u dubine planete, gdje se, u blizini jezgre, pretvaraju u tečnost”, istakli su naučnici Mona Delicki, iz kalifornijskog inženjerskog centra u Pasadeni, i Kevin Bejns, sa Univerziteta Viskonsin-Medison.

Naučnicima je poznato da dijamanti u čvrstom stanju mogu da postoje u relativno hladnim jezgrima Neptuna i Urana, ali se smatralo da su Jupiter i Saturn previše vreli da dođe do njihovog formiranja.

“Dijamanti su zauvijek na Uranu i Neptunu, ali ne i na Jupiteru i Saturnu”, kažu Delicki i Bejns.

Dijamanti na Saturnu i Jupiteru potiču iz manje glamuroznog materijala – gasa metana, koji je pronađen u atmosferi dvije najveće planete Sunčevog sistema. Tokom oluja na ovim planetama, munje razbiju metan, stvarajući paperjastu, crnu čađ. Delicki i Bejns pratili su sudbinu čađi dok je tonula na dole, djelimično se oslanjajući na nove proračune drugih naučnika o uslovima duboko u unutrašnjosti planeta i podatke o reakciji ugljenika na visoke temperature i pritiske.

Čađ, kako se pokazalo, prvo se pretvara u grafit, formu ugljenika. Kako djelići grafita nastavljaju putovanje prema centru planete, rastući pritisak i temperatura pritišću i zagrijavaju grafit u male komade dijamanta u čvrstom stanju, koji lebde u moru helijuma i vodonika. Kad dođu do jezgra, oni se tope i prave “dijamantsku kišu”.

Bejns i Delicki su u knjizi “Vanzemaljska mora” (Alien Seas) iznijeli detalje priče i ukazali da bi minijaturne robotske letjelice u budućnosti mogle da putuju kroz unutrašnjost Saturna i Jupitera i skupljaju dijamante.

I planete van Sunčevog sistema mogu da imaju dijamante. Naučnici misle da je egzoplaneta “55 Cancri e”, udaljena 40 svjetlosnih godina od Zemlje, većinski sačinjena od dijamanata. Ona je bogata ugljenikom, što je idealna okolina za njihovo stvaranje. Nova studija naučnika sa Univerziteta Arizona, međutim, ukazuje da ova planeta i nije tako dijamantna, jer njena zvijezda nije bogata ugljenikom kako se očekivalo.

(haber.ba)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh