Nauka

Bogatstvo u svemiru – Jupiter i Satun puni dijamanata, drago kamenje lebdi u atmosferi ovih planeta

Jupiter i Satun izgleda da su puni dijamanata, kažu naučnici. Samo vanjski dijelovi ovih džinova mogu imati dijamante u čvrstom stanju. Bliže jezgru, temperature su tako visoke da se dragi kamen topi u kapljice.

No image - Haber.ba


Dijamanti (Foto: Doznajemo)

Komadi dijamanata lebde u tečnosti vodonika i helijuma duboko u atmosferi dvije planete. Na još većim dubinama, ekstremni pritisak i temperatura mogu da istope dragi kamen, bukvalno praveći kišu tečnih dijamanata, prenio je portal “Spejs”.

“Novi podaci potvrdili su da dijamanti lebde u dubinama oko unutrašnjosti Saturna, a neki su toliko veliki da bi ih mogli zvati ‘dijamantskim bregovima’”, naveli su naučnici u saopštenju. Dijamanti mogu da se oforme kada elementarni ugljenik, poput grafita ili čađi koje stvaraju džinovske oluje na Saturnu, padne u dubine atmosfere planete gdje se rabzija u drago kamenje.

Dijamanti potom se premještaju dalje u dubine planete, gdje se, u blizini jezgra, pretvaraju u tečnost, istakli su naučnici Mona Delicki, iz kalifornijskog inženjerskog centra u Pasadeni, i Kevin Bejns, sa Univerziteta Viskonsin-Medison.

Naučnicima je poznato da dijamanti u čvrstom stanju mogu da postoje u relativno hladnim jezgrima Neptuna i Urana, ali se smatralo da su Jupiter i Saturn previše vreli da dođe do njihovog formiranja.

“Dijamanti su zauvijek na Uranu i Neptunu, ali ne i na Jupiteru i Saturnu”, kažu Delicki i Bejns.

Dijamanti na Saturnu i Jupiteru podstiču iz manje glamuroznog materijala – gasa metana, koji je pronađen u atmosferi dvije najveće planete Sunčevog sistema.

Tokom oluja na ovim planetama, munje razbiju metan, stvarajući paperjastu, crnu čađ. Delicki i Bejns pratili su sudbinu čađi dok je tonula na dole, djelimično se oslanjajući na nove proračune drugih naučnika o uslovima duboko u unutrašnjosti planeta i podatke o reakciji ugljenika na visoke temperature i pritiske.

Čađ, kako se pokazalo, prvo se pretvara u grafit, formu ugljenika. Kako djelići grafita nastavljaju putovanje ka centru planete, rastući pritisak i temperatura pritišću i zagrijevaju grafit u male komade dijamanta u čvrstom stanju, koji lebde u moru helijuma i vodonika. Kad dođu do jezgra, oni se tope i prave “dijamantsku kišu”.

Bejns i Delicki su u knjizi “Vanzemaljska mora” (Alien Seas) iznijeli detalje priče i ukazali da bi minijaturne robotske letjelice u budućnosti mogle da putuju kroz unutrašnjost Saturna i Jupitera i skupljaju dijamante.

(doznajemo / blic)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh