Nauka

Naučnici stvorili hibrid ovce i čovjeka

Godinu dana nakon što je saopštena vest o stvaranju hibrida svinje i čovjeka, naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji (SAD) uspjeli su u laboratorijskim uslovima da uzgoje hibrid čovjeka i ovce, prenosi “Guardian”.

No image - Haber.ba

Advertisements

Ovaj put su u ovčiji embrion ubačene ljudske ćelije, sa ciljem da se u budućnosti omogući uzgajanje organa i tkiva za transplantaciju u životinjama, piše “B92“…

“Čak i oni organi kod kojih je prisutno najveće poklapanje, poput organa jednojajčanih blizanaca, brzo propadaju jer ih imuni sistem primaoca neprestano odbacuje”, izjavio je doktor Pablo Ros, vodeći naučnik istraživanja.

“Himere”, kako se naziva ova vrsta organizama, takođe bi mogle da budu korištene za testiranje lijekova jer bi na njih reagovale na isti način na koji reaguju i ljudi.

Ros je rekao za britanski “Telegraph” da ovi embrioni, koji su se razvijali u tijelu ovce tri sedmice prije nego što su uništeni, imaju više prednosti u odnosu na svinjske, uključujući lakšu proizvodnju putem vantjelesne oplodnje.

Ros ističe da se, uprkos ovom uspjehu, pred naučnicima nalazi dug put.

“Na 10.000 ovčijih ćelija, embrion je sadržao samo jednu ljudsku. Potrebno je da odnos bude najmanje 100:1 da bi se ova metoda smatrala uspješnom”, rekao je.

Tu su takođe i brojna etička pitanja.

“Ako ljudske ćelije dospiju u mozak životinje, i njena inteligencija počne da se mijenja, nipošto ne bi trebalo da nastavimo ovaj eksperiment”, objasnio je.

Ipak, njegov kolega doktor Hro Nakauči kaže da postoje male vjerovatnoće za takav scenario.

“Udio ljudskih ćelija u embrionu je vrlo mali. Nije kao da pravimo svinju sa ljudskim licem ili ljudskim mozgom”, rekao je.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na ovogodišnjem sastanku Američkog društva za naučni napredak u Teksasu.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh