Nauka

Užasan eksperiment: Ljudskom spermom oplodili majmunicu?

Prije 100 godina naučnici su uspjeli ukrstiti čovjeka i majmuna, tvrdi evolucionarni psiholog Gordon Gallup koji je skovao i naziv “humanzee” od engleskih riječi za čovjek i čimpanza (human + chimpanzee).

Gordon Gallup - 24sata.hr

Advertisements

Gallup tvrdi da mu je njegov univezitetski profesor, i sam ugledan naučnik, kazao kako su uspjeli ukrstiti dvije vrste u istraživačkom centru u Orange Parku na Floridi (SAD) 20-ih godina prošlog vijeka , piše “24sata“…

“Oplodili su čimpanzu s ljudskom spermom od anonimnog donora i tvrdili da je trudnoća rezultovala porodom. Ali, već za nekoliko dana ili sedmica počela su ih mučiti moralna i etička pitanja pa su biće eutanazirali”, rekao je Gallup za “The Sun”.

Gordon Gallup inače je ugledni naučnik zaslužan za test “samoprepoznavanja” pred ogledalom kojim je dokazao da primati prepoznaju vlastiti odraz. Njegov izraz “humanzee” postao je popularan 70-ih kad je medijske stupce punila priča o čimpanzi Oliveru za koju su mnogi smatrali da je dijelom čovjek.

Oliver je imao ćelavu i pravilniju glavu od ostalih čimpanzi te je hodao uspravno na dvije noge zbog čega su mnogi bili uvjereni da je hibrid. DNK test 1996. konačno je utvrdio da je Oliver samo majmun.

Majmun Oliver – Wikimedia.org

Rus htio stvoriti hibridnog ratnika

Ruski naučnik Ilija Ivanovič Ivanov najpoznatiji je po pokušajima da stvori hibrida majmuna i čovjeka također 20-ih godina prošlog vijeka. On je eksperimentisao s ljudskom spermom i ženkama čimpanza, ali niti jednu nije uspio oploditi.

Htio je stvoriti superiornog hibrida ratnika. Zbog svojih eksperimenata prvo je ostao bez posla, zatim su ga uhapsili, a onda je 1930. prognan u egzil u Kazahstan na pet godina, ali je umro nakon tri i nikad se nije vratio kuću u Rusiju.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh