Nauka

Zemlju će danas pogoditi geomagnetna oluja: Da li ćemo ostati bez mobitela, interneta, GPS-a…?

Magnetno polje naše planete (Zemlje) danas će pogoditi geomagnetna oluja. Fenomen je to koji može imati uticaja na elektromreže, avionske linije i satelite te tako prouzrokovati zastoj čitavog svijeta, prenose mediji.

Geomagnetna oluja - NASA.com

Advertisements

Američki centar za predviđanje vremenskih prilika u svemiru i Agencija za proučavanje okeana i atmosfere (NOAA) su ovu geomagnetnu oluju klasifikovali kao G-1, što je na njihovoj skali geomagnetna oluja najslabije jačine, prenosi “Fena”…

Svejedno, ustvrdili su kako bi takva oluja ipak mogla prouzrokovati “slabije oscilacije na mrežnim stanicama te manji uticaj na satelitske operacije, kao i na životinje koje migriraju”.

Strah od geomagnetnih oluja nije nešto što je neopravdano. Oluja koja bi bila kategorije G-5 uticala bi na električnu energiju i sigurnosne sisteme širom svijeta. Potencijalno bi moglo doći do potpunog urušavanja sistema kompjuterskih mreža te velikih oštećenja na električnim transformatorima, što bi prouzrokovalo nestanak struje širom planete.

Oluja jačine G-5 bi mogla naštetiti također radiotalasima te tako napraviti potpuni haos u društvu – mobilni telefoni, internet i GPS ne bi radili.

Geomagnetna oluja je, zapravo, privremeno ometanje Zemljine magnetosfere, a uzrok su joj Sunčeve aktivnosti. Udarni talas i oblak magnetnog polja Sunčevog vjetra zajedno sa Sunčevim bakljama te koronalnim izbacivanjem mase koji napadaju Zemljino magnetno polje tri dana poslije Sunčevih aktivnosti. Takve geomagnetne oluje obično znaju trajati dan ili dva, ali može se dogoditi da potraju i danima.

Najveća zabilježena geomagnetna oluja u historiji je bio Carringtonov događaj. Oluja se dogodila se u septembru 1859. godine. Izazvala je iskrenje zemaljskih telegrafskih linija, čak i zapalila neke telegrafske urede i onesposobila tzv. “viktorijanski internet”.

U nešto skorije vrijeme je bio poznat slučaj iz nešto bliže 1989. godine, kada su u vrijeme jedne takve oluje četiri satelita bila u kvaru čak sedam dana.

Uticaj geomagnetnih oluja na ljude se tek počeo proučavati po pitanju radijacije, ali poznato je kako golubovi pismonoše u vrijeme takvih oluja imaju dosta problema s navigacijom, jer nisu u stanju pronaći mjesto na koje bi trebali sletjeti.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh