Nauka

“Pogodit će nas asteroid koji je ‘izbrisao’ dinosaure”

“Udari asteroida dolaze u razmacima od 50 do 60 miliona godina – a to vrijeme je sada gigantski se asteroid sprema na put prema našoj planeti, a ne postoji baš ništa što bi ljudi mogli napraviti da to spriječe”, upozorio je dr. Joseph Nuth iz NASA-inog centra Goddard Space na konvenciji Američkog geofizičkog saveza.

Ilustracija udara asteroida - Nezavisne.com

Advertisements

On je istakao kako je Zemlja relativno nepripremljena na udar asteroida, a posebno smo bez ikakve odbrane ako se dogodi udar asteroida onih dimenzija koji je uzrokovao propast dinosaura, prenosi “Express“…

Iako su rijetki, opasni asteroidi i drugo svemirsko kamenje otprilike dolaze u razmacima od 50 do 60 miliona godina.

Mogli bismo reći, naravno, kako je došao red na tako nešto“, naglasio je Nuth.

Generalno se smatra kako su dinosauri izumrli prije oko 66 miliona godina, nakon što je 10 kilometara širok asteroid pogodio područje koje je danas ono kod Meksičkog zaljeva.

Bilo je blizu

Najbliži “susret” s kometom u nedavnoj historiji Zemlja je imala 1996. i ponovno 2014., kad je jedan prošao pokraj nas u neposrednoj udaljenosti od Marsa.

“Da nismo imali sreće i da je asteroid išao ravno na nas, vjerojatno ne bismo imali dovoljno vremena da se pripremimo na njegov udar”, kaže Nuth koji smatra kako bi za eventualno uništenje asteroida bile potrebne barem dvije svemirske misije.

“Imamo tehnologiju uz pomoć koje možemo skrenuti asteroide gotovo svake veličine s njihove putanje. Prvi zadatak bi bio poslati robotsku sondu prema asteroidu koja bi ga pogodila, a sljedeća misija bi bila popratna te bi uključivala “gravitacioni traktor”, odnosno svemirski brod koji bi letio uz asteroid te ga porinuo dalje od Zemlje uz pomoć gravitacije.

Takva strategija bi vjerovatno funkcionisala na asteroidima širine do 400 metara. Veće svemirske stijene bi vjerojatno zahtijevale nekoliko udara sondi i pokušaja uništenja asteroida”, dodao je.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh