Nauka

Naučnici u strahu: “Nešto se čudno događa s morem!”

Promjene na morskom dnu primijećene su u raznim dijelovoma okeana – posvuda po svijetu.

Morsko dno - Express.hr

Zahvaljujući klimatskim promjenama i ubrzanom otapanju leda razina okeana raste, a morsko se dno deformiše. Delft univerzitet u Holandiji objavilo je istraživanje u kome tvrde da je morsko dno toliko deformisano da su sva mjerenja rasta nivoa mora u protekle dvije decenije zapravo potpuno – pogrešna, prenosi “Express“…

Advertisements

Sateliti su ti koji prate rast mora, ali nisu u mogućnosti registrovati promjene na morskom dnu. Kada se u obzir uzme nezamislivo velika količina i volumen vode, izračunato je kako su sateliti “promašili” čak dodatnih osam posto porasta nivoa mora.

Ova golema redistribucija mase nije jedini faktor koji utiče na preoblikovanje okeanskog dna. U obzir treba uzeti, uz otapanje ledenjaka, i toplinsko istezanje vode kao i postotak soli u vodi.

Balans nije na isti način poremećen svugdje na planeti. Dok se led topi jedan dio kore, posebno na sjevernoj hemisferi, “izvija” se prema van, dok na južnoj hemisferi “propada”.

Veliki dio redistribucije mase na površini uzrokovan je otapanjem Grenlanda i glečerskih regija koje okružuju Arktički okean.

Kada se sve uzme u obzir čini se kako nivo mora godišnje poraste dodatnih 0.1 milimetar koji prethodno nije bio uračunat u projekcije.

Potiskivanje prema dolje dna svakog okeana nije zanemariva stvar, a čini se da će se s vremenom i pogoršati. Izračunati promjene također nije jednostavno, a tim koji je radio na istraživanju na više je načina računao koliko leda sa kopna i vode “ulazi” u okeane. Za to su koristili niz kompjuterskih modela virtualnih okeana.

“Kako bi tačno izračunali rast mora, u obzir moramo uzeti i deformaciju okeanskog dna”, napisali su u radu.

Redistribucija vode djeluje i na zemljinu rotaciju, zbog čega se sjeverni pol polako “približava” Velikoj Britaniji.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh