Nauka

Tek ćemo da se mrznemo! Naučnici tvrde da novo ledeno doba stiže brže nego što iko očekuje!

Istraživanje koje su zajedno sproveli britanski i ruski univerziteti pokazuje da bi oko 2030. godine moglo da nastane kratkotrajno ledeno doba.

Planeta Zemlja - Srbijadanas.com

Temperatura će znatno opasti, a zaleđene rijeke i snijeg postaće češća pojava.

Advertisements

Naučnici su koristili matematički model Sunca i posmatranjem promjena u elektromagnetnoj aktivnosti izračunali kako će se to odraziti na temperaturu Zemlje. Istraživanje je pokazalo da će Sunčevi elektromagnetni talasi početi da slabe već 2021. i da će to trajati naredne 33 godine, piše “Mondo“…

Profesor matematike na Univerzitetu Nortambrija Valentina Žarkova svoj rad zasniva na prethodnim istraživanjima obavljenim u Moskvi. Kako se matematička predviđanja ne mogu uzeti kao potpuno siguran dokaz, Žarkova navodi “97 posto pouzdanosti” svog modela, koji je u skladu sa nekadašnjim ledenim dobima, uključujući i period Manderovog minimuma od 1645. do 1715. godine, kad su se Londonci prvi put klizali po rijeci Temzi.

Ovoga puta Zemlja se suočava sa sve jačim trendom zagrijavanja koji bi mogao uticati i na novo “mini-ledeno doba”.

“Nadam se da će ovaj efekat dati čovječanstvu 30 godina da riješi problem zagađenja”, navodi Žarkova, a prenosi “Miror”.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh