Nauka

Tableta dnevno kao terapija: Otkriven lijek protiv tumora?

Njemački mediji izvještavaju o “čudesnom” ozdravljenju bolesne osmogodišnje djevojčice Antonije.

Upotreba tablete - Dnevno.hr

Djevojčica je oboljela od malignog tumora na mozgu, četiri puta je operisana i rak se vratio sva četiri puta.

Nisu pomagali ni hemoterapija niti radioterapija, a posljednja nada roditeljima bio je Olaf Vit iz Hajdelberga, pedijatrijski onkolog specijalizovan za tumore na mozgu.

U saradnji s Njemačkim centrom za istraživanje raka i Univerzitetskom bolnicom u Hajdelbergu, Vit i njegove kolege dobile su mogućnost da koriste tehnologiju za sekvenciranje gena i dekodiranje genetskog koda tumora u roku od tri sedmice.

“U prošlosti je za ovo bilo potrebno najmanje godinu dana po pacijentu”, izjavio je Vit za “Bild”.

Njegov tim sastoji se od 20 stručnjaka – doktora, molekularnih biologa i biokompjuterskih naučnika, koji su analizovali 500 slučajeva bolesnih dječaka i djevojčica.

“Ispostavilo se da kod polovine pacijenata možemo da ‘probijemo’ kod i pronađemo genetske promjene”, objasnio je 52-godišnji doktor.

Ovi izmijenjeni geni uzrokuju podijelu ćelija, čime ujedno dolazi do pojave tumora.

“U najviše pet posto slučajeva uspijemo da pronađemo odgovarajući lijek, koji može da spriječi ovu povećanu podijelu ćelija”, objasnio je Vit.

Međutim, u slučaju Antonije, došlo je do senzacionalnog preokreta: novi, još neodobreni lijek održava hrabru djevojčicu u životu već skoro šest mjeseci. Dolazi u obliku jedne tablete dnevno.

Mala Antonija zato je postala dio studije i prvi pacijent u Njemačkoj koji je tretiran preciznom kontrolom.

“Antoniju podvrgavamo svaka dva mjeseca magnetnoj rezonanci, a kontrola prošlog četvrtka pokazala je da na slikama nema tragova tumora”, izjavio je Vit.

Međutim, do trenutka kada proizvod dospije do tržište, moraće uspješno da bude testiran na većem broju pacijenata, što bi moglo da traje godinama, prenosi “B92“…


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh