Nauka

Svi dobro znamo da SUNCOKRETI PRATE SUNCE, ali sada su naučnici konačno otkrili ZAŠTO JE TO TAKO!

Naučnici već vijekovima znaju da suncokreti prate kretanje Sunca, okrećući svoje cvjetove od istoka prema zapadu kako dan odmiče, ali do sada nisu znali zašto je to tako.

Suncokret - Blogspot.com

Advertisements

Američko istraživanje pokazalo je da kretanje suncokreta za Suncem uzrokuje njihov unutrašnji biološki sat, a te promjene pozicija biljke čine i većim i pčelama privlačnijim, piše “Dnevno“…

Od 1898. naučnici posmatraju kako se suncokreti na početku dana okrenuti prema istoku, da bi se kako dan odmiče okretali prema zapadu, a onda tokom noći ponovo vratili na istok. Niko dosad nije uspio da shvati šta uzokuje taj proces.

Kako bi ustanovili da li je u pitanju biološki sat ili se biljke jednostavno kreću po nekom predodređenom rasporedu, američki biolozi proveli su niz eksperimenata.

Prvo su suncokrete privezali da ne bi mogli da se pomjeraju, a zatim ih postavili u posude koje su na početku dana okrenuli na zapad, suprotno od signala koje uobičajeno dobijaju od Sunca. Time su uspjeli da im poremete ritam.

Zatim su ih postavili u laboratoriji s fiksiranim vještačkim svjetlom i ustanovili da su se suncokreti nekoliko dana njihali naprijed-nazad.

Zatim su napravili vještačko svetlo koje se kreće od istoka prema zapadu. Suncokreti su uspjeli da usklade svoje pokrete u skladu s kretanjem svjetla kada je ono pratilo 24-satni ritam, ali nisu kad je ritam promijenjen na 30 sati.

Sve je to dovelo do zaključka da je u suncokretima nešto povezano s 24-satnim ritmom kretanja.

Ali, šta je to što zapravo uzrokuje kretanje suncokreta? Naučnici su ustanovili da jedna strana stabljike, u zavisnosti od doba dana, raste brže od druge strane, a to uzrokuje da biljka pomjera svoj cvijet.

Takav tip rasta je drugačiji od redovnog rasta suncokreta i javlja se na dnevnoj bazi, odnosno u 24-satnom ritmu. Pokazalo se da je to za biljku dosta važno jer su one okrenute od Sunca tokom eksperimenata imale 10 posto manje listove od prosječnih.

Takođe, suncokreti koji su ujutru bilo okrenuti ka istoku privukli su pet puta više pčela od onih vještački okrenutih na zapad.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh