Nauka

Pametnije iskorištavanje zemlje – Japanci uzgojili rižu otpornu na sušu

Japanski biotehnolozi navode da su uzgojili rižu sa dubljim korjenom koja može da izdrži suše koje "kose" tradicionalne sadnice riže.

No image - Haber.ba

Riža (Foto: Ilustracija)

To je još jedno značajno dostignuće u oblasti sadnje žitarica, u svjetlu pokušaja da se nahrani rastuća svjetska populacija u vrijeme pogoršanja klimatskih uslova, prenosi AFP.

Advertisements

Tim naučnika Nacionalnog instituta za agrobiološke nauke u Cukubi navodi da je otkrio poseban gen u sjemenu riže uzgajanog u suhim visoravnima Filipina. Sjeme nazvano Kinandang Patong karakteriše korijenje koje raste pravo u dubinu, tražeći vodu, za razliku od plitkih korijenskih sistema koji rastu šireći se u stranu na navodnjavanim poljima.

Gen DR01 ubačen je u tradicionalno sjeme riže IR64, pa su te sadnice, zajedno sa onima koje ne sadrže gen, zasijane na plantažama na visoravnima širom Azije i posmatran je njihov razvoj u uslovima bez suše, s umjerenom sušom i velikom sušom.

Umjerena suša smanjila je prinos od pirinča IR64 na svega 42 posto u odnosu na uslove bez suše. Velika suša uništila je usjeve u potpunosti. Međutim, na rižu sa genom DR01 umjerena suša gotovo da nije uopšte uticala, dok je, u uslovima velike suše, prinos smanjen za oko 30 posto.

Prema procjeni Ujedinjenih nacija (UN), svjetska populacija će dostići 9,6 milijardi sredinom ovog vijeka, u poređenju sa sadašnjih 7,2 milijarde, a do 2100. ta cifra mogla bi da poraste do 10,9 milijardi.

Da bi se nahranio sve veći broj stanovnika u vrijeme sve ozbiljnijih suša i poplava biće potrebna kampanja protiv bacanja hrane, za pametnije iskorištavanje zemlje, vode, đubriva i pesticida, kao i za inovacije u poljoprivredi u cilju razvoja sjemena žitarica otpornih na klimatske promjene, navode Agencija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) i francuski Nacionalni institut za istraživanja u poljoprivredi (INRA).

(tanjug)

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh