Nauka

Ozbiljno upozorenje: Matematičar izračunao kada počinje masovno izumiranje na Zemlji

Profesor Daniel Rothman iz Centra Lorenz na MIT-u proučavao je količine ugljika u atmosferi, okeanima, biljkama i životinjskom svijetu te zaključio kako poremećaji u “prirodnoj ravnoteži” igraju veliku ulogu u izumiranju biljnih i životinjskih vrsta.

Zemlja iz svemira - Morguefile

Prema matematičkom modelu, planet Zemlja do 2100. godine mogao bi ući u šesto masovno izumiranje zbog količine ugljika koji se ispušta u atmosferu, piše “Independent”.

Profesor Daniel Rothman iz Centra Lorenz na MIT-u proučavao je količine ugljika u atmosferi, okeanima, biljkama i životinjskom svijetu te zaključio kako poremećaji u “prirodnoj ravnoteži” igraju veliku ulogu u izumiranju biljnih i životinjskih vrsta, prensi “Večernji“…

Šesto masovno izumiranje već počelo?

Istraživao je 31 slučaj u kojem su se događale promjene slične onima koje se događaju danas i pronašao da su se četiri od pet ranijih masovnih izumiranja dogodila kada je poremećaj prirodnog stanja prešao “granicu katastrofalne promjene”.

Prije 248 miliona godina dogodilo se najgore masovno izumiranje kada je s lica Zemlje nestalo čak 96 posto vrsta. Rothman je razvio matematičku formulu koja mu pomaže predvidjeti koliko dodatnog ugljika mogu primiti okeani koji apsorbuju većinu iz atmosfere, a što je povezano s pokretanjem šestog masovnog izumiranja.

Odgovor zabrinjava jer je 310 gigatona samo 10 gigatona više od onoga što će se emitovati do 2100. godine prema najoptimističnijem scenariju naučnika Međuvladinog panela za klimatske promjene. Najgori scenarij kaže da će se emitovati više od 500 dodatnih gigatona. Međutim neki naučnici tvrde da na početak šestog masovnog izumiranja nećemo morati čekati do 2100. godine jer je ono već počelo.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh