Nauka

Ruski naučnici otkrivaju: Stvara se novi kontinent – Bajkal postaje okean

Sibirski naučnici su prognozirali da će kroz 20 miliona godina Evroazija se podeliti na dva dBajkal ela, duž jezera Bajkal, na mesto kojeg će se pojaviti novi okean, piše magazin „Nauka u Sibiru“.

Bajkal - Sputnik

Kako se navodi u članku, do ovog zaključka su došli naučnici iz Instituta za geologiju i menerologiju Ruske akademije nauka i Novosibirskog državnog univerziteta koji proučava istoriju Bajkala i prognoziraju njegovu budućnost.

„U zemljinoj kori, direktno po sredini Evroazije, nalazi se ogroman raskol — Bajkalski rif (gde se razdvajaju dve tektonske ploče zemljine kore). On se postepeno širi i ako se ne promeni geodinamična situacija, za 20 miliona godina najveći kontinent će se podeliti na dva dela, a na mesto Bajkala će se pojaviti novi okean”, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, ranije je bilo saopšteno da jezero Bajkal se nalazi pod pretnjom ekološke katastrofe i ako se ne preduzmu mere može nestati kao Aralsko more, prenosi “Bigportal“.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh