Nauka

Britanski nobelovac Paul Nurse: “Živjet ćemo 120 godina”

Sir Paul Nurse, dobitnik Nobelove nagrade 2001. godine iz područja medicine, je genetičar i stanični biolog koji se bavi problematikom regulisanja staničnog ciklusa, a njegov najveći naučni doprinos je otkriće ciklina i proteina kinaze te načina na koji oni regulišu staničnu reprodukciju.

Paul Nurse

Ovaj 68-godišnjak trenutno je direktor “Francis Crick” Instituta u Londonu, koji je sam nedavno osnovao i koji broji 1.200 naučnika iz cijelog svijeta, a među brojnim vodećim mjestima koje je obavljao tu je i funkcija predsjednika Kraljevskog društva, što se smatra najprestižnijom pozicijom u engleskoj nauci. U intervju za “Slobodnu Dalmaciju“, između ostalog, je rekao da “ne vjeruje da će karcinom ikada biti iskorijenjen”…

“Većina liječenja mora biti specifično usmjerena na razne oblike karcinoma, kojih je na hiljade. Kada odgovaram na vaše pitanje, mislim na to da nikada nećemo imati jedan lijek kao što je, naprimjer, antibiotik. Za neke oblike karcinoma je teško pronaći rješenje, ali moram naglasiti da ćemo s vremenom u tome biti sve bolji. Sa svakom godinom i decenijom napredujemo, ali ne volim se pretvarati da ćemo pronaći sva rješenja. Bio bi uspjeh da rak postane hronična bolest, da uz kontinuirano liječenje možemo živjeti s tim. Tome bih stremio, kao i eliminaciji straha od raka. Da se s time možemo nositi i da to nije smrtna presuda, kao što se nekada mislilo”.

On ističe da da kada je riječ o starenju da fokus svakako treba biti na zdravom starenju, što znači da pazimo na svoje tijelo, da zdravo živimo, osluškujemo svoje tijelo te održavamo mentalnu higijenu.

“Mogu zamisliti da se ljudski vijek produži na 110 ili 120 godina, ali ne i da dostignemo 150 ili 200 godina, što neki pominju. Tu je i pitanje genetskih modifikacija koje se mogu koristiti u razne svrhe, u “kozmetičke” ili one zdravstvene, kojima možemo iskorijeniti neizlječive bolesti. To je ono o čemu mi naučnici moramo javno govoriti, raspraviti s društvom koje treba u konačnici donijeti odluku, a te teme će biti sve aktuelnije kako tehnologija napreduje.”


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh