Nauka

Studija dokazala da infekcija u tijelu mame tokom trudnoće može uzrokovati autizam kod djeteta

Imuni sistem vrlo je složen. Često radi fantastično i bori se uspješno protiv opasnih patogena, spriječavajući da nam razni uzročnici bolesti naštete. Imuni sistem nije, naravno, nepogrešiv.

Autizam - In-portal.hr

Ćelija karcinoma, na primjer, mogu se provući posve neprimijećeno. Neki puta imuni sistem radi pretjerano, u nastojanju da nas obrani od svake prijeteće infekcije pa proizvodi previše određenih proteina i hemijskih tvari koje mogu oštetiti zdrave ćelije, prenosi “Telegram“…

Tokom trudnoće, imuni je sistem još oprezniji. Njegova pretjerana reakcija može uticati na fetus u razvoju. Neka istraživanja sugerišu da baš intenzivna imuna reakcija tokom gastacijskog perioda (imunološka aktivacija majke ili MIA) može povećati rizik nastanka neurorazvojnih poremećaja kakav je autizam.

Identifikovali potencijalne mehanizme

Već dugo vremena naučnici ne mogu dokučiti mehanizam nastanka poremećaja. Šta se događa na ćelijskoj razini što bi dozvolilo imunim ćelijama da povećaju rizik takvih stanja? Ovo je po prvi put da su, na eksperimentu na miševima, naučnici uspjeli identifikovati potencijalne mehanizme koji učestvuju u nastanku poremećaja kao autizam, piše “Popular Science”.

Teško je ipak još uvijek dati odgovor dok se ne provedu studije na ljudima. Imuna reakcija majke neće se desiti baš na svaku prehladu. Prijašnje studije su utvrdile da prisutnost određenog proteina može pokrenuti poremećaje kao autizam ali ne zna se na koji način.

“U eksperimentu na životinjama radilo se o ozbiljnoj virusnoj infekciji”, kaže mikrobiolog Jun Huh sa University of Massachusetts School of Medicine.

Kako spriječiti lučenje određenog proteina

“Epidemiološke studije pokazuju da je hospitalizacija majke tokom kasnog prvog tromjesečja ili drugog tromjesječja povezana s dijagnozom ovih poremećaja. Prerano je reći kako imuna aktivacija majke utiče u poređenju sa drugim faktorima kao što je genetska predispozicija.”

Huh vjeruje da okoliš ima veliku ulogu i da ima sinergijski efekat sa genetskim predispozicijama. Studija pokazuje vezu između crijevnih bakterija, imunog sistema i razvoja mozga. Plan je otkriti kako prevenisati da bakterije ne izazovu pretjerano lučenje određenog proteina. Huh vjeruje da se ove bakterije mogu koristiti kao probiotik za tretiranje trudnica prije ili tokom trudnoće.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh