Nauka

Stručnjaci tvrde da imamo tri godine za spas Zemlje od uništenja

“World Economic Forum” u nedavno objavljenom članku izvještava o potrebi za poduzimanjem hitnih mjera protiv razornih posljedica promjene globalne klime.

Planeta Zemlja - Twitter

Uništenje Zemlje zbog klimatskih promjena možda se čini kao daleka budućnost. Ali, planeta već danas trpi posljedice klimatskih promjena.

Globalna srednja stopa rasta nivoa mora povisila se za 50 posto u posljednje dvije decenije, prenosi “Index“…

Temperature su 2017. godine u nekim područjima, od Kalifornije do Vijetnama, već dostigle najviše nivoe u historiji. Posljednje tri godine bile su najtoplije ikad zabilježene.

U novom je otvorenom pismu šest istaknutih naučnika i diplomata, uključujući i bivšu direktoricu Ujedinjenih naroda za klimu Christianu Figueres i fizičara Stefana Rahmstorfa, napisalo da će za oko tri godine na Zemlji nastupiti najgori efekti klimatskih promjena. Pismo objavljeno 28. juna podstiče vlade, poduzeća, naučnike i građane da se već sada počnu baviti svjetskim emisijama stakleničkih plinova.

Ako se emisije mogu trajno sniziti do 2020. godine, globalne temperature vjerovatno će izbjeći dostizanje praga nakon kojeg više nema povratka, napisali su.

Navedene pogubne posljedice uključivale bi brzo krčenje šuma, poplave zbog rasta nivoa mora i nepredvidljive promjene vremena, koje bi mogle opustošiti poljoprivredu i pogoditi život na obalama, gdje živi većina ljudi.

Plan koji predlažu naučnici uključuje šest ciljeva za 2020. godinu:

  1. Povećanje obnovljive energije na 30 posto upotrebe električne energije.
  2. Izrada nacrta planova za gradove i države za odbacivanje energije od fosilnih goriva do 2050. godine, s financiranjem od 30 milijardi dolara godišnje.
  3. Pobrinuti se za to da je 15 posto svih novih prodanih vozila električno.
  4. Smanjiti neto emisije nastale krčenjem šuma.
  5. Objaviti plan za prepolovljavanje emisija koje nastaju krčenjem šuma prije 2050. godine.
  6. Podstaći finansijski sektor na izdavanje više “zelenih obveznica” vezanih uz pokušaje ublažavanja efekta klimatskih promjena.

Ciljevi pisma nisu u skladu s prioritetima administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa, koja je naznačila da joj klimatske promjene nisu bitno pitanje na dnevnom redu.

Autori pisma pozvali su gradove i firme na borbu protiv emisija plinova i na ispunjavanje ciljeva Pariškog sporazuma, čak i bez pomoći američke vlade.

“Nalazimo se pred mogućnosti da smanjimo emisije do 2020. godine. To traži nauku, a u skladu je i sa zaštitom UN-ovih ciljeva održivoga razvoja, posebno kad je u pitanju iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva”, rekla je Figueres u objavi.

“Ovaj golemi izazov poklapa se s nezabilježenom otvorenošću spram samoinicijativnog djelovanja od strane podnacionalnih vlada unutar SAD-a, vlada na svim nivoima izvan SAD-a i privatnog sektora uopšte. Prilika koju smo dobili tokom sljedeće četiri godine jedinstvena je u hitoriji”, zaključuje Figueres.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh