Nauka

Stvorene genetski modifikovane svinje čiji organi bi se mogli transplantovati ljudima

Međunarodni tim naučnika napravio je veliki napredak u presađivanju organa među različitim vrstama, te je stvorio genetski modifikovane svinje čiji organi su pogodni za transplantaciju ljudima.

svinje - Pixabay

Ovaj potez mogao bi predstavljati revoluciju u presađivanju organa, jer bi se genetski modifikovani organi svinja, u koje su umetnuti ljudski geni, mogli transplantovati ljudima umjesto rijetkih organa ljudskih donora na koje se dugo čeka, prenosi “Science”.

Advertisements

Zbog sličnosti i kompatibilnosti svinjskih organa s ljudskima, te se životinje već dugo smatraju pogodnim davateljima za ksenotransplantaciju. Da bi spriječilo odbacivanje životinjskih organa naučnici su još početkom devedesetih godina prošlog vijeka došli na zamisao da u svinje ubace ljudske gene, prenosi “RTL“…

Do sada su problem u presađivanju svinjskih organa predstavljali virusi koji mogu biti zarazni kada je posrijedi transplantacija na ljudskog pacijenta. Ipak, dvojica genetičara s Harvarda George Lurch i Luhan Yang uspješno si primijenili metodu kloniranja koja uklanja i ovaj problem.

Nadaju se da su na taj način prevladali jednu od najvećih prepreka u ovoj vrsti transplantacije.

Privatna kompanija eGenesis koju su osnovali Lurch i Yang, uspjela je “stvoriti 37 praščića čiji će organi biti potencijalno dobri za ksenotransplantaciju”.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh