Nauka

KAFOM PROTIV DEMENCIJE

Naš omiljeni jutarnji napitak, osim što nam pomaže da ostanemo budni tokom cijelog dana, poboljšava i rad naših vijuga. Prema posljednjim istraživanjima, kafa u sebi krije oružje za prevenciju demencije.

Kafa - nezavisne

Demencija je jedna grupa poremećaja koju karakteriše progresivno smanjenje socijalnih i društvenih vještina, do te mjere da utiče na svakodnevno funkcionisanje osobe. Neke od njenih karakteristika su umanjena memorija, rezonovanje, logičko razmišljanje i sposobnost govora. Takođe, promjene mogu nastati i u samoj ličnosti. Demencija utiče na mnoge. U ovom trenutku postoje neke pesimistične prognoze koje navode da će se broj ljudi koji boluju od demencije utrostručiti do 2050. godine, što je nagnalo naučnike da usmjere pažnju na prevenciju, koja se sastoji od sučeljavanja sa faktorima rizika kao što su dijabetes, depresija, hipertenzija, gojaznost, pušenje i nedostatak fizičke i društvene aktivnosti. Prema posljednjim istraživanjima, kafa se ubraja kao još jedno oružje za prevenciju demencije, piše “Red info portal“…

Advertisements

Naučnici sa četiri američka univerziteta tokom 10 godina pratili su 6.467 žena, koje su prije početka studije imale preko 65 godina, kako bi utvrdili da li kofein može spriječiti pojavu dijabetesa. Rezultati studije objavljeni u časopisu “The Journals of Gerontology” pokazali su na kraju istraživanja da su žene koje su dnevno konzumirale prosječnu količine kafe (oko 260 grama, koliko sadrži 2-3 šoljice kafe ili 5 šoljica čaja) imale za 26% manje šanse za pojavu demencije, za razliku od žena koje gotovo da nisu ni pile kafu (u prosjeku oko 65 grama dnevno).

Ista mjera zaštite važi i za druge kognitivne poremećaje, kao na primjer blagi kognitivni poremećaj, često glavni predvodnik demencije.

Ovi rezultati takođe važe i za ostale faktore koji bi mogli da igraju ulogu u pojavi demencije, kao što su starost, stepen obrazovanja, kvalitet sna, tjelesna težina, depresija, hipertenzija, dijabetes, pušenje, kardiovaskularna oboljenja, konzumiranje alkohola kao i liječenje hormonskih poremećaja. Iako je ova studija sprovedena na ženama, naučnici su uvjereni da se isti rezultati odnose i na muškarce.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh