Nauka

Asteroid će sigurno pogoditi Zemlju, to je pitanje vremena

Sudeći prema najavama stručnjaka, raste vjerovatnoća da asteroid uskoro udari u Zemlju. Prije dva mjeseca objavljen je video u kojem je najavljeno da će udar asteroida biti na današnji dan…

Asteroid - ESA - P. Carril

Veliki asteroid udarit će Zemlju 23. juna, tvrdilo se u videu koji je harao internetom prije dva mjeseca. Meta je trebao biti Portoriko, a autor je tvrdio da za sve znaju i vlasti koje namjerno šute o tome i da će svijetom harati haos uz milione mrtvih. Najavljeni termin ovog udara asteroida je prošao i svi smo živi i zdravi, no to ne znači da nemamo zbog čega strahovati u budućnosti. Kako vrijeme prolazi, sve je veća vjerovatnoća da će asteroid udariti u Zemlju, tvrde stručnjaci, piše “24sata“…

Posljednji veliki udar meteora u Zemlju bio je prije četiri godine, kad je mali asteroid uletio u Zemljinu atmosferu nad centralnom Rusijom brzinom od oko 18 km/s (64.800 km/h). Eksplodirao je iznad Čeljabinska, a povrijeđeno je oko 1.200 ljudi.

Profesor Alan Fitzsimmons sa univerziteta u Belfastu kaže da znamo za otprilike 90 posto asteroida koji bi mogli pogoditi Zemlju, ali da bi ih moglo biti na milione koji bi se mogli provući i prouzročiti prave katastrofe udarom u Zemlju.

“Asteroidi u blizini našeg planeta otkrivaju se svakodnevno i uglavnom su bezopasni. Iako smo dobri u pronalasku asteroida, to nam neće pomoći ako nećemo biti spremni djelovati”, rekao je Fitzsimmons misleći na udare poput Čeljabinska ili Tunguske koji bi nas uhvatili iznenada.

Naravno, sve pod budnim okom prati NASA, a dr. Joseph Nuth iz centra Goddard Space istaknuo je kako je Zemlja relativno nepripremljena na udar asteroida. Iako su rijetki, opasni asteroidi i drugo svemirsko kamenje otprilike dolaze u razmacima od 50 do 60 miliona godina.

“Historija bi se mogla ponoviti, moramo biti oprezni. Ipak, mislim da je vrijeme na našoj strani, učinili smo ogroman napredak u našem naučnom istraživanju i imamo čudesnu tehnologiju na raspolaganju. Ovo bi mogla biti slučajna igra, moglo bi se dogoditi da nešto padne sutra ili preksutra”, zaključio je Fitzsimmons.

Praćenje i otkrivanje asteroida je posebno zahtjevan posao jer oni reflektuju samo 10 do 15 posto sunčeve svjetlosti i teleskopi sa Zemlje imaju težak zadatak pronaći sve potencijalno opasne asteroide u prostranstvima svemira. Kako bi uočili potencijalni objekat, snimaju niz fotografija istog područja u razmacima od nekoliko minuta i traže pomake koji bi ukazali da se radi o asterodima. Tako NASA zna za više od 730.000 asteroida u svemiru, a njih samo 16.000 su u blizini Zemlje i od toga ih je 1.784 potencijalno opasnih. Na stranicama NASA-e tako svi mogu pratiti i koji će nam se asteroidi i koliko približiti u bliskoj budućnosti.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh