Nauka

Najstarije živo biće na zemlji ima 5.067 godina

Neki insekti žive jedva 24 sata, dugovječniji kućni psi mogu dobaciti preko 20 godina, najstariji ljudi su po Guinnessovoj knjizi rekorda prebacili i 115 godina, dok je kornjača imenom Jonathan iz Indije navodno poživjela 255 godina prije nego je uginula 2006. godine.

Sve te brojke blijede u poređenju s najstarijim živućim organizmima na zemlji, koje su američki naučnicii skupili u takozvanoj “listi starosti”, piše “BBC”. Na toj listi očekivano dominiraju drva, čije godine naučnici mjere korištenjem posebne, ultra-tanke bušilice kojom mogu doprijeti do jezgre drva i prebrojati godove određenog stabla bez da ga moraju posjeći, piše “Jutarnji“…

Advertisements

Prvi put je ta tehnika oprobana u 1960-im godinama, kada je vrlo skupa bušilica nažalost ostala zaglavljena u prastarom drvu koje su šumari zatim morali posjeći – kasnije je utvrđeno da je stablo imalo gotovo 5.000 godina.

“To je bilo užasno, ali je nauka i zbog tog eksperimenta toliko napredovala da smo nakon toga pronašli još starija drva, čije su godine utvrđene bez da smo ih morali rušiti”, objasnio je za “BBC” botaničar Tony Kirkham.

Na toj prestižnoj listi najstarijih dominira bor “pinus longaeva” koji se nalazi u Bijelim planinama u Kaliforniji. Ovo neimenovano stablo ima već, što znači da je živjelo već nekoliko vijekova u vrijeme kad su drevni Egipćani gradili piramide, a ujedno je i preživjelo sva značajna carstva antičkog doba.

Na drugom mjestu je drvo iste vrste prigodnog naziva Metuzalem koje ima 4.850 godina, a za koje se dugo mislilo da je najstarije na Zemlji. Prije nekoliko godina uginulo je treće drvo na listi, također pinus longaeva imena Prometej, koji je doživio 4.844 godine.

Švedska smreka naziva “Stari Tjikko” iz Dharana provincije u Švedskoj ima čak 9.558 godina, a nikla je praktički na kraju Ledenog doba. Ali, tu nije riječ o jednom deblu koje neprekidno postoji, već je riječ o drvu koje se neprestano regeneriše, a koje sa svojim “pretkom” dijeli identičan genetski sastav. Riječ je zapravo o svojevrsnoj koloniji klonova u kojoj individualni klon živi tek jedan dio životnog vijeka cijele kolonije.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh