Nauka

NOVI LIJEK UNIŠTIO HIV KOD ŽIVOTINJA: Modifikacija gena jedina efikasna u borbi sa opasnim virusom

Napravljen je prvi i najvažniji korak za pronalazak konačnog lijeka za infekciju HIV virusom. Po prvi put, naučnici su uspjeli da unište virus HIV-a kod miševa putem terapije koje se zasniva na modifikaciji gena.

Miš - Foter/Ishan Manjrekar / photo on flickr

Istraživači iz medicinske škole “Levis Kac” (Univezitet Templ) sproveli su studiju koja je obuhvatila presađivanje ljudskih imunih ćelija miševima, koje su kasnije inficirane HIV virusom. Testirane su tri grupe miševa, piše “Red info portal“…

Advertisements

Prva grupa miševa bila je inficirana virusom HIV. Druga grupa je inficirana virusom EcoHIV koji kod miševa predstavlja ekvivalent ljudskom virusu HIV-1, dok je kod treće grupe upotrebljen jedan “humanizovan” model miševa, koji su bili nakalemljeni imunim ljudskim ćelijama koje su kasnije inficirane virusom HIV-1.

Uz pomoć tehnologije za modifikovanje gena pod nazivom CRISPR/Cas9 naučnici su tretirali miševe i uspjeli da uklone infekciju pogotovu kod ljudskih inficiranih ćelija koje su presađene miševima.

Naučnici se nadaju da će ova tehnologija uskoro imati efekta i kod ljudi.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh