Nauka

JEZIVO SAZNANJE: Evo zašto je neispavanost OPASNA

Kada se osjećamo iscrpljeno i pospano, često imamo utisak da nam je opao i moždani kapacitet. Najnovija studija otkriva da bi uzrok toga mogla da bude činjenica da mozak uslijed deprivacije sna “sam sebe jede”.

Mozak - Blogspot.com

Advertisements

Istraživač Mišel Belezi sa Politehničkog univerziteta “Marke” u Italiji analizovao je u okviru eksperimenta mozgove naspavanih miševa i mozgove miševa koji pate od hroničnog nedostatka sna, a zatim upoređivao dobijene rezultate, prenosi “B92“…

Belezi je pomoću softvera za blok-fejs skeniranje mjerio sinapse i ćelijske procese u frontalnom korteksu miševa.

Rezultati su pokazali pojačanu aktivnost astrocita, zvjezdastih ćelija zaduženih za uklanjanje neurotoksina.

“Prvi put smo imali priliku da vidimo da astrocite bukvalno proždiru nervne sinapse”, izjavio je Belezi za New Scientist.

Doktor je dodao da to ne mora nužno da bude loša stvar, već da je najvjerovatnije riječ o načinu na koji mozak razlaže stare naslage toksina i tako se čisti.

Belezi je proučavao i aktivnost mikroglijalnih ćelija koje čine oko 15 posto mozga, a zadužene su za uklanjanje moždanog plaka, oštećenih neurona i nepotrebnih materija u mozgu.

Studija je pokazala da hronična deprivacija sna (pet i više dana) vodi ka pojačanoj mikroglijalnoj aktivnosti, što za posljedicu može da ima ozbiljne moždane poremećaje.

Istraživanje je objavljeno u magazinu “Journal of Neuroscience”.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh