ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Nauka

Paralizovani čovjek pokreće ruku pomoću misli

Čovjek koji je paralizovan nakon saobraćajne nesreće ponovo može da pokreće ruku zahvaljujući električnom implantu ugrađenom u mozak i senzorima u ruci koji primaju signale iz mozga, prenio je danas britanski “Guardian”.

Bill Kochevar - Screenshot

Ova eksperimentalna tehnologija je prva u svijetu uspjela da putem neuralne kontrole omogući funkcije šake potpuno paralizovanoj osobi. Tehnologiju je proizveo univerzitet u Clevelandu, u Ohiu (SAD).

Bill Kochevar (53), koji je paralizovan ispod vrata pošto je udario motorom u kamion, nakon osam godina opet može da pije i da se hrani bez ičije pomoći, javlja agencija “Beta”…

“Mislim na ono što želim da uradim i sistem to uradi za mene”, rekao je Kochevar za “Guardian”.

Proces je još spor, ali naučnici koji stoje iza tehnologije kažu da je pokazano da zamisao funkcioniše i da se nadaju da će na kraju postati uobičajen način liječenja paralize, kao i da će električna kola i senzori biti ugrađeni ispod kože i bežično povezani.

“Do sada smo uspjeli da čovjeku sa tetraplegijom omogućimo da ispruži ruku i hvata stvari, što znači da će moći sam da jede i pije. Sa daljim razvojem, nadamo se da ćemo omogućiti širi krug radnji, što bi značajno pomoglo paralizovanim ljudima”, rekao je Bolu Ajiboye, jedan od autora istraživanja.

Funkcionalna električna stimulacija (FES) mišića i nerava je i prije pokušavana na paralizovanim pacijentima, ali je do sada morala da bude aktivirana nekim pokretom.

Kochevaru je operacijom u dio mozga zadužen za kretanje ruku ugrađen implant povezan s kompjuterom. Bilo je potrebno četiri mjeseca treninga da bi kompjuter mogao da prepozna signale koje dobija od implanta.

Zatim mu je u ruku ugrađeno 36 elektroda, za pokretanje prstiju, ručnog zgloba, lakta i ramena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh