ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Nauka

Otrov najotrovnijeg pauka lijek za moždani udar

Naučnici su po prvi put otkrili sredstvo kojim bi se vrlo efikasno mogao liječiti moždani udar, drugi najveći uzrok smrti u savremenom svijetu, prenose mediji.

pauk dupljaš - Fokus

Novootkriveni lijek, protein Hi1a, sastavni je dio otrova australijskog pauka dupljaša (Hadronyche infensa), a istraživanja na štakorima utvrdila su da je jedna doza Hi1a, ubrizgana dva sata nakon udara, smanjila oštećenja mozga za čak 80 posto. Ista doza bila je vrlo efikasna i nakon osam sati – smanjila je oštećenja za oko 65 posto.

Naučnici vjeruju da bi protein mogao biti slično efikasan i kod ljudi. Kinička istraživanja na pacijentima trebala bi započeti u sljedeće dvije godine i ako se lijek potvrdi na ljudima, bit će to prvo sredstvo za liječenje posljedica moždanog udara.

“Maleni protein Hi1a, koji smo pronašli, blokira kanale za prepoznavanje kiseline u mozgu koji su ključni pokretači oštećenja mozga nakon udara”, istakao je Glenn King sa Univerziteta Queensland u Australiji, jednog od vodećih istraživačkih i nastavnih institucija.

U većini moždanih udara, tzv. ishemijskih udara, prekida se dotok krvi u određeni dio mozga. Najčešći uzrok je neki krvni ugrušak koji je nastao lokalno ili negdje drugo u tijelu. Tijelo reaguje na udar tako da razgrađuje glukozu kako bi kompenzovalo manjak kisika. Međutim, u ovom procesu stvara se kiselina koja razara stanice mozga.

Novo istraživanje, predstavljena u časopisu “PNAS”, pokazalo je da protein Hi1a zaustavlja razoran proces tako što blokira sposobnost stanica da prepoznaju nakupljanje kiseline, čime spriječava odumiranje neurona.

Protein Hi1a otkriven je slučajno dok su naučnici sekvencirali DNK pauka.

Od moždanog udara svake godine umre oko 6,7 miliona ljudi, a stručnjaci procjenjuju da bi se broj invalidnosti i preuranjenih smrti uzrokovanih moždanim udarom u sljedećih 15 godina mogao udvostručiti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh