ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Nauka

GENIJE I PROROK, NIKOLA TESLA PRIJE STO GODINA: “Mobitel ćemo nositi u džepu!”

Pročitajte sami sa koliko je tačnosti briljantni um predvidio razvoj bežičnih komunikacija.

Nikola Tesla - Fokus.ba

Prije tačno 100 godina, 1917., privatna tužba britanske telekomunikacione kompanije Marconi Company protiv njemačkog Telefunkena dozlaboga se zakomplikovala zbog ulaska SAD-a u Prvi svjetski rat. Nikola Tesla tada je bio svjedok odbrane, na strani Telefunkena, zato što je bio jedan od najvećih svjetskih eksperata u području bežičnih telekomunikacija, piše “Express“…

A kakvu je budućnost bežičnim telekomunikacijama genij “srpskog roda i hrvatske domovine” predviđao u budućnosti pokazuje intervju Johnu B. Kennedyju od 30. januara 1926. godine.

“Kad cijeli svijet bude potpuno bežično premrežen, Zemlja će se pretvoriti u jedan veliki mozak, što suštinski i jeste, i sve njegove jedinice skupa činit će jednu stvarnu i ritmičnu cjelinu. Bit ćemo u stanju međusobno komunicirati u trenutku, nezavisno od udaljenosti. Ne samo to, nego ćemo… pritom savršeno vidjeti i čuti jedni druge kao da vodimo razgovor u četiri oka, uprkos udaljenostima od hiljadu milja, a instrumenti kroz koje ćemo komunicirati bit će takvi da će moći stati u džep”, kazao je Tesla.

To je zapravo to, opis pametnog mobitela prije 91 godinu. Čudesa o kojima je Tesla govorio ne staju samo na tome, a mnogo od onoga što je opisivao još i ranije, čovječanstvo još nije ostvarilo i tek, zapravo, naslućuje što je to Tesla zaista imao na umu, svom briljantnom naučno-poetskom genijalnom umu. Tesla je razumio i puno šire od prirodnih nauka, tako je često govorio i o društvu.

Ovo, inače, nije jedna od onih apokrifnih, u pravilu netačnih, navodnih historijskih Teslinih izjava koje se svako toliko šire po društvenim mrežama. Riječ je o intervjuu iz arhiva Twenty-First Century Books, o intervjuu iz 1926. u kome je objasnio i da budućnost borbe žena za ravnopravnost vodi prema tome da će žene jednog dana biti društveno superiorne muškarcima, što je vidio kao njihovu prirodnu društvenu poziciju, koja im se tokom razvoja civilizacija u pravilu uskraćivala:

“Ta borba žena prema spolnoj jednakosti na kraju će dovesti do novog poretka među spolovima, sa ženama kao superiornima. Postizanje prvo ravnopravnosti, a kasnije i superiornosti, neće biti isprazna fizička imitacija muškaraca, nego buđenje intelekta žena.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh