Nauka

Šta ne štima na ovoj fotografiji?

Danas je rođendan najvećeg naučnika u historiji Alberta Einsteina, neprevaziđenog genija čije ime se spominje svakodnevno.

Albertt Einsten - 9gag

Tim povodom popularni sajt “9gag” odlučio je na sebi svojstven način odati počast velikom naučniku postavljajući fotografiju sa likom Einsteina i konstatacijom “Trebalo mi je 7,2 minute da otkrijem šta nije uredu sa ovom fotografijom”.

Kada je 21. septembra 1909. godine u 15 sati mladi Albert Einstein počeo svoj govor u gimnaziji u Salzburgu, niko od 1.300 ljudi okupljenih na 81. sastanku Društva njemačkih naučnika i doktora nije pokazao poseban interes za izlaganje tog nepoznatog fizičara, piše “N1“…

Tada 30-godišnjem Einsteinu bio je to prvi naučni kongres i stoga nije mogao prikriti svoju napetost. Kada je mladić ispisao na ploči E=mc², fizičari, među kojima su bila i velika imena poput Maxa Plancka i Maxa Von Lauea, nisu skrivali svoju rezerviranost i skepsu.

A upravo ta jednačina postala je najpoznatija matematička formula svih vremena i neizostavan dio popularne kulture. Naime, Albert Einstein tada je prvi put u javnosti izložio svoju specijalnu teoriju relativnosti o čemu je objavio rad još 1905. godine. Glasovita teorija revolucionalizirala je fiziku i tako je Einsteinovo predavanje u Salzburgu ušlo u povijest.

Albert Einstein rođen je u 14. marta 1879. godine u Ulmu, u Njemačkoj, a preminuo je 18. aprila 1955. godine u Princetonu u New Jerseyju, u Sjedinjenim Američkim Državama.

Albert Einstein formulisao je posebnu i opštu teoriju relativnosti kojima je uveo revoluciju u modernu fiziku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh