ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Nauka

Društvene mreže nas čine usamljenijim!?

Novo istraživanje je pokazalo da nas društvene mreže zapravo čine usamljenijim, iako se čini da nam omogućavaju da s prijateljima i članovima porodice budemo 24 sata dnevno.

No image - Haber.ba

Naučnici s University of Pittsburgh sugerišu kako osobe koje dnevno na nekoj od društvenih mreža provedu dva sata imaju dvostruko veće izglede da će se osjećati društveno izolovanima.

Američki naučnici su studiju proveli na 1787 odraslih osoba u dobi od 19 do 32 godine, a ispitanici su morali odgovoriti na pitanja o korištenju 11 najpopularnijih društvenih mreža i medija – Facebooka, YouTubea, Twittera, Google Plusa, Instagrama, Snapchata, Reddita, Tumblra, Pinteresta, Vinea i LinkedIna, javlja “Fena”…

Ustanovljeno je da su se osobe koje su više od 58 puta sedmicno posjećivale društvene mreže osjećale triput usamljenije od onih koji su na spomenutim mrežama bili manje od devet puta sedmično.

Otprije se ukazuje na to da društveni mediji pridonose povećanju broja osoba koje pate od takozvanog sindroma straha od propuštanja (FOMO, Fear of missing out), ali ova studija pokazuje da je problem puno kompleksniji.

Strah od propuštanja informacija može se definisati kao tip socijalne anksioznosti, odnosno kompulzivna zabrinutost da se propušta prilika za ostvarenje novog iskustva, nove socijalne interakcije, različitih profesionalnih i društvenih dobiti.

Osobe kod kojih je ovo stanje izraženo smatraju da dok nisu na društvenim mrežama mogu mnogo toga propustiti, naprimjer različite novosti o svojim prijateljima (što rade, gdje su, s kim su…), kao i poslovne te profesionalne prilike.

Da bi uvijek bili u toku neprestano provjeravaju svoje mobilne telefone, društvene mreže i internet stranice.

Naučnici kažu da nije u potpunosti jasno da li su društvene mreže uzrok usamljenosti ili je riječ o tome da usamljene osobe provode više vremena na njima.

Podsjećaju na to da studija samo potvrđuje ono što se otprije pretpostavljalo: što duže mlada osoba koristi društvene mreže, ima manje vremena za stvaran društveni život izvan onog virtuelnog.

Također, upozoravaju i na to da je broj suicida i psihičkih oboljenja kod mladih ljudi i studenata u porastu te da se u istraživanjima o toj pojavi sve češće razmatra i uloga društvenih mreža.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh