ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Nauka

OPREZ! Uzimanje lijekova za žgaravicu u trudnoći možda je povezano s astmom kod djece?

Uzimanje lijekova za žgaravicu u trudnoći možda povećava rizik od razvoja astme kod djece, piše “New York Times”.

Astma - Plivazdravlje.hr

Naučnici iz Škotske i Finske analizovali su podatke osam ranije provedenih studija u koju je bilo uključeno čak 1,6 miliona pacijenata. Rezultate su objavili u časopisu “Journal of Allergy and Clinical Immunology“.

Ustanovili su da su lijekovi za žgaravicu povezani s 46-postotnim povećanjem rizika za astmu kod djece.

Razlog te povezanosti nije u potpunosti razjašnjen, ali neke studije provedene na životinjama upućuju na to da se antacidi možda prenose u probavni trakt, ostavljajući neke prehrambene alergene neprobavljenima, a oni se onda prenose na plod.

No budući da ni u jednoj od navedenih studija u obzir nisu uzeti ostali faktori koji mogu uticati na pojavu astme, autori priznaju da nisu dokazali da upravo antacidi utječu na razvoj te bolesti.

Želučani refluks je čest u trudnoći“, kaže dr. Aziz Sheikh, profesor na univerzitetu u Edinburghu i jedan od autora studije. “Kod većine žena na refluks se može uticati promjenom životnog stila ili prehrane“.

Potrebno je provesti dodatna istraživanja kako bi se objasnila čvršća veza između antacida i astme, ali do tada naučnici savjetuju da se, ako je već neophodno koristiti lijekove za žgaravicu u trudnoći, uzimaju umjerene količine, prenosi “Hina”…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh