ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Nauka

OVAJ ZAKRŽLJANI ORGAN IPAK NIJE BESKORISTAN! Nova studija pokazala je da služi za obavljanje vrlo važne biološke funkcije

Jedna od prvih stvari koju naučite na času biologije u školi je da ljudski organizam ima brojne zakržljale organe – crvuljak ili slijepo crijevo, trticu, umnjak – koji su nam u evoluciji prestali biti od koristi jer smo se prilagodili novome načinu života, ali američki naučnici nedavno su potvrdili raniju pretpostavku po kojoj slijepo crijevo i nije tako beskorisno kako smo vjerovali, piše “Huffington Post”.

Bolnica - Jutarnji.hr

Za razliku od umnjaka od kojih i danas možemo imati više štete i boli nego koristi, ljudski crvuljak je, čini se, puno više od nepotrebne “tempirane bombe” u abdomenu, prenosi “Jutranji“…

Štoviše, nova studija pokazala je da služi za obavljanje vrlo važne biološke funkcije. Apendiks, crvuljak ili slijepo crijevo nenametljivo pomaže u tome da se pod kontrolom održi imuni sistem.

Funkcionalnost apendiksa dugo je zbunjivala naučnike. Charles Darwin vjerovao je da je riječ o atavizmu iz prošlosti kada je našim precima služio za probavljanje biljne hrane. Ta se pretpostavka kasnije nametnula kao vodeća hipoteza.

Međutim studija čiji su rezultati objavljeni prošle sedmice upućuje na to da slijepo crijevo nema nikakve veze s probavom, već je važan sekundarni imuni organ, odnosno “skladište” crijevnih bakterija koje podstiču odbranu organizma od raznih bolesti.

Još 2007. grupa naučnica iznijela je pretpostavku po kojoj crvuljak možda služi kao “skladište” dobrih bakterija, a danas dr. Heather Smith s američkog univerziteta Midwestern u Arizoni ima više dokaza koje iznesenoj pretpostavci idu u prilog. Ono pomaže u obnovi crijevne flore nakon bolesti poput dizenterije i kolere.

Dr. Smith je istakla da se u njemu nalaze rezerve dobrih bakterija koje čekaju svoj trenutak da uđu u digestivni trakt i popune mjesta koja su upražnjena zbog bolesti. S kolegama je proučila 533 vrste sisavaca iz životinjskog svijeta, provjeravajući imaju li apendiks. Ustanovili su da kod onih životinja kod kojih se taj organ razvio, kasnije gotovo nikad nije u potpunosti ni nestao, što je, prema njihovom mišljenju snažan argument koji upućuje na to da ima svrhu.

Detaljnije studije pokazale su da su životinje s crvuljkom imale veću prosječnu koncentraciju urođenih limfoidnih stanica ili limfocita u tkivu koje organizam štite od infekcija.

A šta je s očuvanjem imuniteta kod onih kojima je slijepo crijevo operativnim zahvatom uklonjeno?

“Ne brinite”, kazala je dr. Smith za Time. “To samo znači da će vam trebati nešto više vremena da se oporavite nakon što ste oboljeli.”

Crvoliki izdanak, crvuljak je dio crijeva koji nalikuje prstu na rukavici i odvaja se od debelog crijeva na mjestu neposredno iza tankog crijeva koje se naziva slijepo crijevo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh