Nauka

NAUČNI SVIJET NA NOGAMA: ​Otkriveno četvrto agregatno stanje vode

Mislili ste da voda postoji samo u tečnom, čvstom i gasovitom stanju? Razmislite ponovo…

Ilustracija - Pixabay

Advertisements

Jedna od prvih stvari koje u školi učimo o fizičkom svijetu oko nas jeste da voda postoji u tri različita agragatna stanja – tečnom, čvrstom (led) i gasovitom (para). Međutim, međunarodni tim naučnika nedavno je otkrio da tečna voda može postojati u dva različita stanja, piše “Newsweek“…

U eksperimentalnoj studiji, objavljenoj za “International Journal of Nanotechnology“, naučnici su otkrili da se veliki broj fizičkih karakteristika vode mijenja na temperaturama između 50 i 60 stepenni Celzijusa. Ove promjene tim je opisao kao potencijalno “drugo tečno stanje” čime je izazvao žustru debatu u naučnim krugovima.

Ukoliko se razultati studije potvrde, otkriće će imati veliki uticaj na čitav niz polja – od nanotehnologije, do biologije.

Agregatna stanja materije predstavljaju ključni koncept pri proučavanju sistema atoma i molekula. Kako zapravo konfiguracija ovih sistema i određuje agregatno stanje materije mijenjajući njena fizička svojstva, teza o četvrtom stanju za sada se uspiješno brani od napada.

Naučnici su utvrdili da se na temperaturama vode između 50 i 60 stepeni mijenjaju bitne karakteristike kao što su brzina svjetlosti dok putuje kroz vodu.

Otkriće četvrtog stanja pokazalo je kako čak i najsvakodnevnije i najosnovnije supstance mogu sakriti brojne tajne, uprkos znatiželjnim naučnicima i sve naprednijim tehnologijama.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh