Nauka

Prema kome su virusi nemilosrdniji – ženama ili muškarcima?

Virusi su, pokazala je britanska studija, mutirali da budu blaži prema ženama.

Virusi napaduju ćelije - Tanjug

Advertisements

Muškarci su podložniji nekim bolestima od žena. Među patogenima koji su smrtonosniji za muškarce su i, recimo, virus koji izaziva tuberkulozu te svi virusi koji mogu dovesti do raka grla, detaljno objašnjava Tonic, pozivajući se na rezultate nove studije. Nova otkrića sugerišu da razlog veće podložnosti muškaraca tim bolestima ne leži u slabijem imunitetu muškaraca, već činjenici da su virusi sami po sebi blaži prema ženama, piše “Net“…

U matematičkom modelu prenosa virusa, autori studije Francisko Ubeda i Vinsent Džansen sa univerziteta Rojal Holovej u Londonu, objasnili su podatak da japanski muškarci imaju 350 odsto veće šanse da razviju smrtonosan, virusni oblik leukemije nego žene. Model je u isto vrijeme objasnio i zašto je isti virus jednako smrtonosan i muškarcima i ženama s Kariba. Kako se ispostavilo, japanske majke doje svoju djecu duže nego žene s Kariba, zbog čega postoje veće šanse da virus pređe s majke na dijete. Virus je, zato što se prenosi dojenjem, vremenom mutirao tako da bude manje štetan ženama, kako bi se duže zadržao u njihovim tijelima i povećao sebi šanse da pređe na druge domaćine.

Virusi ne funkcionišu na način da vas žele ubiti, već im je cilj da se što više reprodukuju. Istraživači ističu da se njihovi zaključci kose s konvencionalnim razmišljanjem o razlikama u imunom sistemu među spolovima. Naučnici su do sada vjerovali da su neki virusi štetniji za muškarce zbog neobjašnjenog načina na koji muški spolni hormoni smetaju imunom sistemu.

Da je ta teorija tačna, tvrde autori nove studije, slabija reakcija imunog sistema primijetila bi se u pubertetu, kada hormoni podivljaju, što nije bio slučaj. Ali, iako matematički model funkcioniše, istraživači još ne znaju kako virus zna nalazi li se u tijelu muškarca ili žene i kako uspjeva biti okrutniji prema muškarcima. Virusi baš i ne bi trebali imati sposobnost stvaranja strategija. Ako je teorija tačna, otvara vrata novim modelima liječenja u kojima bi se virus moglo prevariti da misli da se nalazi u ženskom domaćinu pa simptomi budu blaži i tako muškarce spasi od potencijalno smrtonosnih infekcija.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh