Nauka

Fallon: Sve masovne ubice su muškarci, razlog je poseban gen

Čuveni psihijatar James Fallon ističe da su sve masovne ubice – muškarci, a uzrok je gen “MAOA”, koji je prisutan samo u X hromosomima koje majke prenose sinovima.

Joker - Ilustracija/Nezavisne.com

Advertisements

Muškarci sa tim genom često luče veću količinu serotonina.

“To se događa još tokom razvoja u majčinoj utrobi, što je zanimljivo, jer serotonin čini ljude smirenim i opuštenim”, navodi Fallon, javlja “Srna”…

“Ali, kod beba koje imaju ovaj gen mozak u materici “okupan” je serotoninom, zbog čega ti ljudi postaju neosjetljivi na serotonin i kasnije u životu on ne djeluje”, objašnjava Fallon.

On je 35 godina pratio osnovne karakteristike mozga masovnih ubica i njihovo ponašanje.

Pregledao je nalaze više desetina tih osoba i utvrdio da su svi imali neke zajedničke karakteristike.

Svaki je imao oštećenje na orbitalnom korteksu mozga, koji se nalazi odmah iznad očiju, te u unutrašnjem dijelu sljepoočnog režnja.

Veliki broj ubica je u djetinjstvu bio svjedok nasilja, a ako je osoba prije puberteta bila žrtva ili svjedok nasilja, gen MAOA može da se aktivira.

Najčešći znakovi da je osoba psihopata jesu nedostatak empatije, sebične moralne odluke i konstantno laganje bez stvarne potrebe.

Takve osobe su manipulatori, uvijek odbijaju da prihvate bilo kakvu krivicu, ne pokazuju kajanje za svoje postupke i dvolične su.

Psihopate i potencijalne masovne ubice ne osjećaju nikakvu odgovornost prema bliskim osobama ili bilo kome oko sebe, okružuju se samo ljudima koji im koriste, površno su šarmantne i glume iskrenost prema drugima.

Fallon je otkrio da je kod psihopata aktivnost mozga u predjelima za empatiju, moral i samokontrolu izuzetno mala, baš kao u mozgovima kriminalaca, prenose naučni portali.

Jedan nalaz ga je veoma zainteresovao, pa je provjerio o čijem je mozgu riječ.

Tada je uslijedio šok, jer je, kako sam priznaje, Fallon otkrio da je nalaz koji je držao u rukama bio snimak baš njegovog mozga.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh